Приложението на Fibank позволява добавянето на сметки от други банки

Приложението на Fibank позволява добавянето на сметки от други банки

Първа инвестиционна банка обяви, че нейните клиенти ще могат да се възползват от предимствата на т.нар. open banking (отворено банкиране), което е разработено съгласно директивата PSD2 на ЕС, влязла в сила през септември. Така потребителите могат да добавят сметките си от друга банка в мобилното приложение My Fibank - засега това е възможно само във версията за Android, а скоро се очакват iOS и интернет банкирането.

Компанията посочва, че сметки от други банки ще бъдат добавяни само когато те са технически готови и отговарят на всички регулаторни стандарти и изисквания. Вероятно това е причината към момента новата функционалност да поддържа добавяне на сметки само от една банка, оперираща на българския пазар. Очаква се по-късно обхватът да бъде разширен, а новите функционалности са достъпни за физически лица.

След добавянето на сметки от други банки клиентите на Fibank могат да извършват с тях операции като проверка на наличност, нареждане на преводи и справки за движенията. Припомняме, че през пролетта и ОББ надгради своето мобилно приложение в съответствие с PSD2 и позволи добавянето на сметки от 4 български банки с възможност за следене на разполагаема наличност, движение и детайли по трансакции.

Оферти на деня