Продажбите на четци за електронни книги спадат заради таблетите

Продажбите на четци за електронни книги спадат заради таблетите
Макар в началото да бяха посрещнати със смесени чувства от потребителите, четците за електронни книги с e-ink дисплеи успяха да се наложат и да спечелят съществен пазарен дял сред почитателите на литературата. Изглежда обаче, че преносимите устройства се оказват в конкуренция с други джаджи - таблетите. Според информация на iSuppli те допринасят за спада в продажбите на четци за електронни книги. От агенцията са прегледали данните от продажбите на такива устройства за последните пет години и са установили, че най-сериозен спад на продажбите има, когато на пазара се появяват нови таблети като Kindle Fire и Nook. През 2011 г. общо са били продадени 20 милиона четци за ел. книги, докато със сегашния темп от iSuppli очакват, че през 2016 г. тази бройка ще падне до 7 милиона.

 • Kindle DX го спряха преди няколко месеца, а и цената му беше като на айпад :) Както казах, бил съм собственик на киндъл, дори смених 3 модела, но в крайна сметка не ми липсва.
  strk
 • Затова има Kindle DX. Просто хората, които искат само и единствено да четат, да си проверяват от време на време мейла или някой новинарски сайт и в стщото време да си щадят очите си взимат Kindle. Хората, искащи да правят всички останали неща си взимат таблет... Много е просто.
  Wishmak3r
 • Имах едновременно Kindle и iPad и резултата беше, че разкарах Kindle-а, защото изобщо не го ползвах. Дори когато го продавах бях забравил от къде се включа и в първия момент помислих, че се е развалил :) E-ink е много готино нещо, а може би най-хубава екстра е, че на него можеш единствено да четеш книги и така не се разсейваш със странични неща като чатове и браузване. Но все пак за четене на техническа литература, особено в PDF формат, Kindle издиша заради малкия екран. Относно дразненето на очите - когато чета си настройвам фона да е тъмен и така нямам проблеми.
  strk
 • Не мога да разбера защо само си чешете езиците. Новия Kindle струва 69 лири...
  Wishmak3r
 • Надявам се да се появят таблети, като телефона на йота или както беше онзи патент най - горе corning, после e-ink и най - отдолу в сандвича lcd (или нещо по - тънко). Така ще отпадне дилемата - книга или таблет, като ще имаш и двете. :D
  vladovn
 • Хубавите таблети започват от 600 лева нагоре (ако не считаме Nexus 7).... киндъла е 2-3 пъти по-малко. Ако някой иска мултимедийно устройство - таблет, а електронните четци са отделна ниша, IMHO, и не трябва да се бъркат едните с другите... Мен лично четенето от таблет/друго устройство със светещ екран ми дразни очите много.
  fintaraBG
 • Как да не са скъпи като струват колкото един таблет само дето освен за книги и музика за друго не стават.
  iavorski
 • Ами Киндълите не виждам да са скъпи. А иначе ми е чудно защо специално за четене се предпочита светещ екран пред paper-like такъв... (whistle)
  fintaraBG