Продажбите на телефони Lumia продължават да се свиват

Финансовите резултати на Microsoft за третото тримесечие от фискалната 2016 година разкриват, че мобилните проблеми на компанията продължават. За периода са били продадени едва 2,3 милиона устройства Lumia, което е със 73% по-малко от 8,6 милиона преди година. Microsoft е продала и 15,7 милиона други телефони, което е по-малко от 24,7 милиона преди година. Всичко това е довело до спад с 46% на приходите от мобилни устройства. Резултатите не са изненадващи, тъй като през последните месеци Microsoft намали драстично броя на новите смартфони в серията. В същото време приходите от Surface са нараснали с 61% до 1,1 милиарда долара, но засега не е известен точния брой на продадените таблети.

Общите приходи на компанията за периода са в размер на 20,5 милиарда долара, а нетната печалба е 3,8 милиарда долара – и двете цифри са по-ниски в сравнение с 21,73 милиарда и 4,99 милиарда долара преди година. Бизнес потребителите на Office и облачни услуги са донесли със 7% повече приходи, което е свързано с успеха на Office 365, а при потребителските версии на Office увеличението е с 6%. Общите абонати на Office 365 вече са 22,2 милиона. При сървърите нарастването на приходите е с 5%, а при Azure е отчетен ръст от 120%. Изненадващо приходите от Windows са намалели само с 2%, което е добър резултат на фона на спада на пазара на компютри – според компанията това се дължи на продажбите на повече премиум устройства.

Източник: Microsoft

 • Ще ти кажа, че за да има спокойствие и мир по света, две държави не трябва да съществуват - САЩ и Израел.
  polarr31
 • polarr31 Какво ще кажеш за евреин! Един евреин се равнява на 100хиляди Американеца.
  katinar
 • Хахаха, за 1000лв си купуваш 950 XL и ти дават втора 950-ка безплатно :) И дават 100-150$ отстъпка ако им дадеш старата си Лумиа 920. Далаверка :)
  aladin
 • Още конкретни цифри специално за телефоните, трагични. http://www.3dnews.ru/931969 А тук вече става и забавно за да стигнат до там: http://www.3dnews.ru/931999 Та който иска и може, да се възползва.
  StefiMo
 • Аз смятам че Майкрософт няма да се откажат от телефоните. Дори и да останат по-бутиков производител с 50-60 милиона смартфона на година, те нямат проблем. Все пак екосистемата им съдържа и много таблети, конзоли, т.е все неща, които липсват при всички другите прозиводители. "Лошото" е че телефоните им работят чудесно и след време. Липсва крещята нужда за още рам/процесор и ъпгрейд на всеки 6 месеца. Ще си карам с моето 930 и ще го сменя най-рано със следващото поколение Лумия или Сърфейс (ако ребрандират).
  npet
 • Много точно казано.Всякакви глупави брътвежи са занимавка за хора без работа .(yes)(beer)
  andreev0606
 • Колега , не им е за първи път, нито за последен да прецакат европейска компания. Имат едни оборотни 30 млрд, с които сменяват бордове и назначават директори където си поискат. Същата работа беше с Ериксон. Сложиха им хора, дето затвориха производството и възложиха поръчки на ишлемарски фирми. Било по-евтино. За година и поделението на Ериксон фалира.
  A4i
 • Не съм никакъв фен. Просто ползвам, това което ми харесва. Изобщо не ме интересува финансовото състояние на която и да е компания, нито пък ме интересува колко телефони са продали от еди кой си модел, защото това са незначителни неща за личния ми живот. Да, едно време имаше Nokia, само че сега не сме едно време, а сме сега. А сега Nokia не съществува и е време някои хора да свикнат с тази мисъл, Елоп също не е част от Nokia, нито от Microsoft, така че не съди по компанията, заради някакъв нещастник от миналото... Имало е някакъв принос за едни, за други загуби, но така е в живота - един печели, друг губи, накрая всички се примиряваме и продължаваме напред с надежда за по-добър живот.
  Wallker
 • Колега, имаше едни финландци, дето все търсеха сътрудничеството и да кооперират с цел да извлекат повече полза за всички. Е... намериха си майстора. Дойде един кандски пън да им обясни , че Symbian е тежка ОС, a MeeGo безпереспективна. :) и накрая трябва да остане само едната боза, щото Микромек знае как да прави боза и освен боза нищо друго не ви трябва. Ти май си фен на еФлопа. :D
  A4i
 • Аз под "боза" разбирам android/ios. Windows 10 ме кефи и на компютъра ми и на телефона ми. Дава ми всички удобства и функционалности, които съм ползвал на който и да е телефон/компютър с която и да е ос-ма... Може компанията да е подла, мръсна, гадна и т.н., но имат много хубави и полезни продукти за обществото. Не са като google, които ви засипват с глупавите си реклами от сутрин до вечер. И определено не са като Apple, които не спират да изтъкват предимства на глупавите си ограничения, с които промиват мозъци, и да ми казват кое как да ползвам...
  Wallker
 • [Quote]Дайте поне малко шанс на хората да ги купят. [/Quote] И аз си помислих нещо такова!
  geleto_
 • Подкарали са я на "Уво" ми се струва. Жалко за 200-те хиляди служители на Nokia и техните семейства. И малкото останали ще си загубят работата. Да закриват бозата и да минават на Андройд. Сега нито Мумиите са вървежни, нито има интерес към бозата. Така разсипват на 100% легендарното потделение за мобилни телефони на Nokia. Дайте поне малко шанс на хората да ги купят.
  A4i
 • Бутона за заключване, откючване съм го задържал повече от 2 минути, докато ме заболи ръката. Никаква файда!
  katinar
 • Майкрософт обявиха данни за тримесичие и тук всички си посипаха главите с пепел :) Все пак последните месеци представят основно Surface продукти и е нормално да имат приходи предимно от тях. За последните 12 фискални месеца имат продадени ~49 милиона продадени Лумии. За тримесичието 2015 Q4 имат 36 милиона продадени Лумии - представянето на новите 550/950. Тогава не видяхме обаче новина - Лумия и Майкрософт завладяват пазар ... просто не е бомбастично. Числата говорят сами :)
  npet
 • Възможно е да направят каквото направиха гугъл с моторола. Продажба и само кинти от патентите
  geleto_
 • Преди имаха един таблет, сега се броят за два (с Book) и за това само там са на плюс. Според мен се насочват към прибиране на пари всеки месец от някакви от услуги. За устройствата си го местят в другия крачол. Поне в близките 2 години. Ако не се сринат съвсем. Все пак са акционерно дружество, и ако вървят само надолу ще стане интересно с акционерите. Но все пак всички служби сериозно ги крепят отвсякъде. Последната изцепка от пентагона е поредната доза смях. Най-сигурната система, да най-сигурно службите няма да изпуснат нищо :).
  StefiMo
 • NIkolay Nuk, голяма глупост си написал. Приемаме че чипсетите са почти идентични но екрана, камерите и изработката са на по-високо ниво. От където идва и разликата в цената, макар че би трябвало да е по-ниска но постепенно ще спадне.
  nikito_blend
 • Не ми се е случвало никога на 930. Но в твоя случай е трябвало да задържиш бутона за отключване 10-15 сек. И телефона ще се рестартира, вместо да чакаш да се изхаби батерията.
  Wallker
 • На някой друг случвало ли се е Nokia Lumia 920 да забие и то само по време на разговор. Да си с вързани ръце няколко часа, докато се изтощи напълно батерията. Правя всякакви шпагати, натискам копче, дублирам копчета, махам сим карта дисплея не ще да гасне седи в последна позиция. За 2години ми направи тоя номер около 13-15пъти.
  katinar
 • Те направо сам си сториха това което е в момента. Ако бяха продължили с наследници на 1020 и 1520 щеше да се получили, но те продължиха само с 9-та серия. Не се услушиха какво казват (очакват,искат) тогавашните притежатели на лумиа телефони и ето ги.
  speed_tet