Професионално селфи студио с камерата на Huawei Mate 10 lite

Професионално селфи студио с камерата на Huawei Mate 10 lite

Представеният наскоро Huawei Mate 10 lite е първият смартфон нa компанията с две двойни камери – предна и задна. При това имате не просто 4 камери в един смартфон, а редица инструменти, с които дори небрежните селфита да изглеждат като студийни портрети. А тези селфита стават все по-важни. Най-често ги споделяме в социалните мрежи като начин да изразим и споделим част от себе си пред света. Искаме тази част да е красива и артистична и много често фотографът, който може най-точно да я улови, сме самите ние. Затова и селфи камерата става все по-ключова функция на смартфона ни.

Какво всъщност прави всяка от двете предни камери?
Предните камери на Huawei Mate 10 lite са съответно с резолюция 13 и 2 мегапиксела. 13-мегапикселовата има бленда f/2.0, а нейната задача е да улови и възпроизведе основното изображение с нужната детайлност и острота. Втората 2MP камера с големина на пикселите 1,75 микрометра се ползва за отчитане дълбочината на кадъра. Тази информация след това се ползва за създаване на хардуерен боке ефект. На практика двете камери работят в унисон, а резултатът е много естествено изглеждащо селфи, в което лицето е на фокус, а фонът е пресъздаден с естествената мекота на размитите контури на бокето, което е заснето директно, а не само симулирано чрез софтуер. Допълнително можем да изберем точно в коя точка да фокусираме с докосване на екрана, което е особено подходящо за групови селфита.

Най-важна е светлината
С това започва всяко истинско ръководство за снимане и неслучайно съществена роля в оборудването на всяко фото студио играе осветлението. Селфитата, направени с двойната 13MP/2MP предна камера на Huawei Mate 10 lite, създават усещането за студийно осветление благодарение на светкавицата Selfie Toning. Тя има две нива на интензитет на светлината – съответно 5 и 9 лукса, които се избират автоматично според околната осветеност, за да се получи естествено и меко осветяване на финалната снимка дори ако сцената е обвита в пълен мрак. Освен това камерата разпознава дали правим селфи “от ръка” или от по-отдалеч, например със селфи стик, и във втория случай използва по-силно осветление.

Обхват от 120 градуса
Двете нива на интензитет не изчерпват предимствата на тази светкавица, която играе огромна роля в това как изглеждаме на снимката. Тя има обхват от 120 градуса, което на практика означава, че освен лицето, хвърля светлина и над него, както и към раменете и деколтето, което прави снимката естествена, оставяйки в миналото селфитата с изскачащо от мрака преосветено лице. Функцията Translucent Light Lampshade допълнително омекотява и изравнява светлината, създавайки плавен преход от най-осветения център към затихващите краища на снимката. А със Smooth Ink може да се филтрира 80% от общата светлина в снимката, така че обектът да е достатъчно осветен, но без резки прегорели области.

Butterfly Lighting
Портретите и автопортретите с Huawei Mate 10 lite носят артистичното излъчване на модната фотография и благодарение на т. нар. осветяване тип “пеперуда” - Butterfly Lighting. При този подход обектът се осветява отгоре и отпред под ъгли от 45 градуса, което създава сянка с формата на пеперуда под носа му, откъдето идва името на тази техника. Резултатът е много драматична и атрактивна снимка с подчертани контури, скули и цялостния характер на лицето.
Не на последно място технологията с две камери и тонираща светкавица води и до много естествени цветове, включително тена на човешката кожа. По показателя за възпроизвеждане на цветовете - CRI (color rendering index), резултатите се доближават до студийни снимки. 80% CRI на Mate 10 lite е водеща в индустрията стойност, като 100% се равнява на цветовете, които наблюдаваме на естествена слънчева светлина.

Филтри след снимката
Дори студийните фотографии минават през последваща обработка. С Huawei Mate 10 lite разполагаме с 18 филтъра за грим и разнообразни ефекти, с които да внесем още повече характер, индивидуалност и настроение в снимките си.

Селфи без докосване
Huawei Mate 10 lite разпознава жестовете с ръка на разстояние до 1,5 метра от камерата, за да можем да правим селфита, без дори да докосваме екрана. Таймерът от 2 секунди е достатъчен да влезем в кадър с по-различна и нетрадиционна поза.

Huawei Beauty 4.0
Камерата трябва да улавя преди всичко естествената ни красота, но тъй като никой образ не е съвършен като оригинала, в последната версия на Huawei Beauty 4.0 разполагаме и с три разкрасяващи филтъра. Интелигентни алгоритми разпознават пола и цвета на кожата ни, за да ни придадат по-здравословен, свеж и естествен вид.

Основната камера
След като поставихме акцента върху себеизразяването с помощта на двойната селфи камера на Mate 10 lite, нека се върнем и на основната камера, която е разположена отзад и също е двойна, съответно с 16 MP/2MP сензори. Тук отново първият отговаря за обработването на изображението, а вторият улавя дълбочината на кадъра, за да създаде професионално изглеждащ боке ефект. Интересното тук е, че двойната камера на Mate 10 lite поддържа посочения ефект и при широка бленда, като позволява регулиране на степента на бокето, т.е. на размиването на фона. Освен това е налична и опцията да прилагаме различни боке ефекти впоследствие, след като сме направили снимката.

Друга отличителна черта на смартфона е свободата да променяме фокуса на снимките, след като сме ги заснели. Разполагаме с повече възможности, за да направим най-добрия кадър. Разполагаме също и с функцията за “движeщи се снимки”, която записва клипове с продължителност 2 секунди, пресъздаващи момента, в който сме се вдъхновили да снимаме.

С този богат фото арсенал, профилите ни в социалните мрежи несъмнено ще са по-интересни, а безкрайните ни забавни моменти – красиво запечатани и споделени.