Производството на смартфони е спаднало значително през второто тримесечие

Производството на смартфони е спаднало значително през второто тримесечие

Очаквано и основно заради ефектите от пандемията от новия коронавирус производството на смартфони бележи сериозен спад през второто тримесечие на годината. По данни на TrendForce в този период са произведени 268 милиона устройства, което представлява спад на годишна база с 16.7%.

Сред шестте най-големи производители само Samsung бележи спад на дела си до 19.2%, но продължава да е лидер. Този спад се дължи на по-слабите продажби в някои от сериозно засегнатите страни в Европа, САЩ и Индия. От TrendForce очакват, че компанията ще възстанови дела си за сметка на Huawei, която търпи негативи заради американските санкции.

Huawei е с дял от 18.2% като голяма част от продажбите ѝ са реализирани в Китай, а там компанията е доставила 52 милиона устройства. Apple отчита доста добро тримесечие с ръст от 8% на годишна база и пазарен дял 14.3% с 41 милиона доставки. Четвърта е Xiaomi с 29.5 милиона доставки, а шестицата допълват Oppo и Vivo със съответно 27.5 милиона и 26.5 милиона доставени устройства.

TrendForce очаква доставките през настоящото тримесечие да достигнат 335.2 милиона смартфона. Samsung може сериозно да увеличи преднината си до 23.5% пазарен дял, следвана от Huawei и Apple със съответно 14% и 13.3%. Според TrendForce тази година ще бъдат произведени 1.24 милиарда смартфона, което би представлявало спад с 11.3% на годишна база. Догодина пазарът би трябвало да отбележи положително развитие, което ще е възможно благодарение на по-достъпните модели с 5G.

Източник: TrendForce