Пролетното събитие на Microsoft може да е посветено на Windows 10 Cloud

Пролетното събитие на Microsoft може да е посветено на Windows 10 Cloud

В началото на годината се появи информация за нова версия на Windows 10, която носи името Windows 10 Cloud и на практика е опростена версия на Windows 10, която ще може да работи само с Unified Windows Platform (UWP) приложения от Windows Store. Tова до голяма степен я доближава до версията Windows RT, която обаче не поддържаше всички UWP приложения, а само малка част от тях. Премиерата на платформата наближава, разкрива информация на ZDNet. Според източници на изданието Windows 10 Cloud ще бъде във фокуса на пролетното медийно събитие на Microsoft, което засега е планирано за началото на месец май, а поканите за него може да бъдат разпратени през идните дни.

ZDNet посочва, че кодовото име на събитието е Bespin – така се казва една от планетите във вселената на Star Wars. Засега Microsoft пази мълчание около Windows 10 Cloud, но зорки потребители откриха споменаване на версията в тестовите издания на Windows 10 Creators Update. Както вече стана дума, въпреки името си този вариант на Windows 10 няма почти нищо общо с облака. Засега има само предположения защо е избрано това наименование – може би защото версията е позиционирана като конкурент на облачната Chrome OS или пък причината е интеграцията на асистента Cortana и възможностите му за машинно обучение. Все пак потребителите на тази опростена версия ще могат да отключат пълната функционалност, като платят за ъпгрейд до Windows 10 Pro.

На събитието може да видим и нов хардуер в серията Surface. ZDNet посочва, че засега няма признаци на него да бъде представен лаптопът Surface Book 2, защото работата по него още продължава, а засега Microsoft е фокусирана върху продажбите на актуалния модел. Има някаква вероятност да бъде представен таблетът Surface Pro 5, но той ще бъде еволюционен, а не революционен ъпдейт на познатото устройство. Очакваме нов процесор Intel Kaby Lake, но едва ли ще бъдат добавени допълнителни портове или нов конектор за зареждане. Не е изключено компанията да представи друго устройство с марката Surface, но засега няма яснота какво ще бъде то – ZDNet предполага, че може да видим таблет с Windows Cloud, който ще се казва просто Surface 4 и ще наследи по-евтиния Surface 3.

Източник: ZDNet