Проучване разкрива как гледаме телевизия

Проучване разкрива как гледаме телевизия

ASTRA България (част от сателитния оператор SES) обяви резултатите от първото издание на ново пазарно проучване за нагласите ни около гледането на телевизия, което възнамерява да прави всяка година. Изследването се нарича “Индекс на ТВ потреблението в България” и разкрива, че за българските зрители основен фактор при избор на тип свързаност (кабел, сателит, IPTV и т.н.) са високото качество (27%) и големият брой телевизионни канали (22%). 13% от анкетираните отговарят, че избраният метод на свързване е бил единственият в района на дома им, а други 15% твърдят, че най-ниската цена на услугата е решаващият фактор при техния избор на ТВ свързаност.  По отношение на доставчика на ТВ услуга 42% от българите са на мнение, че балансът цена/качество е решаващ за техния избор. За други 30% най-ниската цена на пакетната услуга се оказва най-важна, а един от пет запитани отговаря, че е избрал доставчика си по критерия “най-добро качество”.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Данните разкриват, че мнозинството от българите определят високата резолюция като ключов фактор за избор на телевизия. HD е важно за 34% и много важно за други 35% от анкетираните. Отношението не се променя и при избора на доставчик - 70 % от българите считат, че HD е по-скоро много важен фактор. От запитаните потребители 17% са съгласни да заплатят до 5 лв. повече към месечния си абонамент, за да получат достъп до повече HD програми. Този процент се увеличава във възрастовата категория между 18 и 34 години – 32% от тях са съгласни да заплатят повече дори за 5 допълнителни HD канала. Сателитите са особено подходящи за разпространение на HD съдържание, благодарение на високия им капацитет и голямо покритие. Те са и основен метод за прием на телевизия в Европа с най-голям брой домове с HDTV. Броят на домовете с прием на HD телевизия в нашия континент се е утроил през последните 5 години, а 56% от домовете със сателитни услуги ползват HD съдържание. SES обслужва 78% от домакинствата в Европа с достъп до HDTV.

От изследването става ясно, че не цената е водещ фактор при избора на доставчик, а допълнителните възможности, които предлага. На въпроса “Какво би ви накарало да си смените доставчика на телевизия, освен цената?” 30% от българите отговарят, че това е възможността за достъп до любимите канали на смартфон, таблет или лаптоп.  За 25% повод би била възможността да гледат телевизия с едно единствено  дистанционно, а 13% биха били привлечени от услуга видео при поискване (VOD). 61% от мъжете и 49% от жените планират следващият закупен телевизор да бъде с full HD възможности. 38% от анкетираните имат по два телевизора в дома си, а 29% имат по три. Относно предпочитанията към телевизионни програми в HD качество българските зрители гледат най-много филми и сериали (64%), документални филми (40%), новини и спортни предавания (35% за всеки от отговорите) и забавни канали. За 53% от мъжете е важно да гледат спортни предавания във високо качество, а за 72% от жените това е важно по отношение на филмовите предавания и любимите сериали.

Що се отнася до предпочитаните канали, българите се придържат към гледането на любимите си политематични канали и канали за развлечения – избират ги 81%. Следващи по популярност са филмовите канали (59%), документалните канали (52%), новинарските (42%) и спортните канали (40%). 44% от запитаните гледат по 2-3 часа телевизия ежедневно през работните дни от седмицата. Около една трета (31%) твърдят, че гледат дори повече – 4-6 часа, а един на всеки осем твърди, че гледа телевизия повече от 6 часа на ден. Тенденцията се запазва и през уикенда. Българите обичат да гледат телевизия –  25% правят това в рамките на 2 - 3 часа на ден през почивните дни, а 40% отделят 4 до 6 часа.  Данните за България са събрани през пролетта на тази година чрез национална представителна извадка от 420 души на възраст над 18 години, които гледат телевизия.