Qualcomm със 70% от пазара на 5G baseband решения

Qualcomm със 70% от пазара на 5G baseband решения

Анализ на Strategy Analytics показва, че през за първото тримесечие на годината глобалния пазар на baseband решения е отбелязал двуцифрен ръст при доставките и приходите, което се дължи на разпространението на 5G.

Компанията посочва, че пазара на baseband продукти се е увеличил с 27% на годишна база до 7.4 милиарда долара, а първите 5 места на него са били за Qualcomm, MediaTek, Samsung LSI, Intel и Unisoc. Лидер е била Qualcomm с 53% от общите приходи, а след това са MediaTek с 25% и Samsung LSI с 10%.

От Strategy Analytics посочват, че Qualcomm е увеличила своя пазарен дал на пазара на 5G baseband продукти до 70%, което е свързано със серията iPhone 12 и с набиращите скорост 5G телефони с Android. Чипсетът Snapdragon 888 също се радва на голям успех и намира място в популярни флагмански смартфони.

Qualcomm се е възползвала и от проблемите на HiSilicon като следствие от американските санкции, което също е позволило на компанията да увеличи своя пазарен дял. В тази връзка за първи път в последните 5 години HiSilicon е извън топ 5 по приходи от baseband продукти. Позициите на MediaTek също са много добри заради успеха на 5G чиповете от серията Dimensity, а приходите на компанията от baseband решения са се увеличили със 162% на годишна база.

Източник: Strategy Analytics