Qualcomm Snapdragon 845 се очертава като еволюционно подобрение

Qualcomm Snapdragon 845 се очертава като еволюционно подобрение

Qualcomm представи чипсета Snapdragon 845 в края на миналата година, но досега нямаше много възможности да преценим дали обещаните от компанията подобрения отговарят на реалността. Малко преди мобилния конгрес, на който очакваме да видим първите устройства с новия процесор, Qualcomm покани анализатори, експерти и журналисти от технологични медии и им осигури възможност да тестват производителността на Snapdragon 845 в референтно устройство. Това ни осигурява първите сравнителни данни за работата на чипа, но все пак нека не забравяме, че става дума за устройство, което е специално създадено, за да демонстрира възможностите на платформата, и представянето на имплементациите на другите производители може да се различават.

От AnandTech и XDA Developers също са били сред поканените медии и в сайтовете им вече има много детайли с резултати от тестовете. Qualcomm твърди, че Snapdragon 845 осигурява 30% подобрение в бързината на процесора и на графичния чип и се оказва, че до голяма степен това е така с някои малки отклонения. Чипсетът се възползва от прехода към ядра Cortex A75 и A55, а освен това и графичният ускорител Adreno показва значителни подобрения. Заедно с това разработката има подобрена енергийна ефективност, което би трябвало да се изрази и в по-дълго време на автономна работа на мобилните устройства. Компанията осигурява и SDK за достъп до всички части на чипсета, което може да помогне на авторите на приложения да създадат още по-впечатляващи творения, които ще се възползват пълноценно от възможностите на Snapdragon 845.

AnandTech посочва, че представянето в тестовете е смесено. Сайтът изтъква, че подобренията в процесорната част са инкрементални, а сред силните страни на чипсета е работата с уеб съдържание, защото там се наблюдава най-голям напредък. Сериозните подобрения в мобилните чипове се очакват догодина, когато ARM ще пусне новата си микроархитектура, а от AnandTech допълват, че не трябва да имаме много големи очаквания за производителността на моделите от тази година. В същото време ситуацията е значително по-добра при графичния ускорител Adreno 630, който увеличава преднината спрямо най-близките си конкуренти при намалена консумация на енергия, което определено е добра новина. Компанията обещава до 30% намаление в енергопотреблението, но това е маркетингов трик, защото производителността на SD845 е по-висока и това ще увеличи и консумацията. Все пак от AnandTech очакват абсолютната консумация на енергия от Snapdragon 845 да бъде на нивата на SD835.

Един чипсет е съставен от много компоненти и Qualcomm е направила подобрения и на останалите части. Така например се ползва по-бърз модем, а компанията работи със своите партньори за улесняване на прехода към 5G. Увеличава се фокусът върху изкуствения интелект и машинното обучение и макар работата на Hexagon 685 DSP да не може да се мери с тази на специализиран изчислителен блок, подобрението спрямо предходното поколение пак се измерва в пъти. Подобрения има при аудио кодека Aqstic, системата за управление на енергопотреблението, Spectra ISP за ползване от камерата, Secure Processing Unit за обработка и съхранение на биометричните данни и т.н., а всичко това би трябвало да допринесе за подобряване на крайното потребителско преживяване. В същото време конкурентите не спят и вече се превръщат в сериозна заплаха за Snapdragon – Samsung обещава голям скок в производителността на новия флагмански чип Exynos, а Huawei беше първата компания, която добави специализиран блок за ускоряване на задачите с изкуствен интелект.

Пълните резултати от тестовете можете да намерите в AnandTech и XDA Developers.