Разговор с Янне Хейкинен (Nokia) за Maemo, MeeGo и Nokia N900

Разговор с Янне Хейкинен (Nokia) за Maemo, MeeGo и Nokia N900
Панкаж Кедиа от Intel ни показа каква е гледната точка на Intel за сливането на Maemo и Symbian в MeeGo. Време е да обърнем внимание и на Nokiа. Поредното интервю, което успяхме да направим по време на мобилния конгрес, е с Янне Хейкинен, директор на отдела за продуктово планиране в подразделението Maemo Devices на Nokia.
Като цяло не научихме нищо, което вече да не е известно, но получихме потвърждение, че Maemo (MeeGo) постепенно ще измести Symbian от най-горната част от портфолиото на Nokia. Засега не е ясно кога ще видим първото устройство с Maemo 6, но вероятността то да бъде представено по време на събитието Nokia World (година след като там дебютира N900), което тази година ще се проведе на 14 и 15 септември в Лондон, е много голяма. Освен това Джане Хайкинен потвърди, че то ще разполага с капацитивен сензорен дисплей, което заедно с другите хардуерни промени може да затрудни осигуряването на ъпдейт до Maemo 6 за Nokia N900, но засега това не е решено окончателно, тъй като все още се проучват възможностите.

В: Очевидно е, че в момента Maemo и Symbian се припокриват в горната част от продуктовото портфолио на Nokia. Ще има ли разделение в бъдеще?
О: Maemo ще се слее с Moblin и двете ще образуват MeeGo. Идеята е, че фокусът на Symbian е насочен към пазара на смартфони и се опитва да го демократизира, като прави тези устройства достъпни до все повече устройства в целия свят. Symbian е водещата платформа за смартфони, има сериозни възможности и може наистина да достигне до много повече потребители с по-ограничени финансови възможности. Освен това продължаваме иновациите в Symbian и промените са дори радикални - по отношение еволюцията на интерфейса и т.н. В момента има устройства от N-серията, базирани на двете платформи. Вече обявихме, че фокусът на Maemo ще е в N-серията и в бъдеще - например през 2012 г., по-голямата част от моделите в серията ще са с Maemo. N-серията е много важна част от портфолиото на Nokia и към нея беше насочена Maemo. Така с анонса на MeeGo това ще е основната платформа за мобилните компютри от тази серия.

В: Казахте, че ще е в по-голямата част от N-серията към 2012 г.?
О: Точно така. Трябва да послушаме и потребителите - какво желаят да видят. Ако разгледаме философията зад Maemo, в основата е желанието да осигурим компютърна технология в мобилните телефони. Така се постарахме да осигурим неща, с които хората са свикнали от компютрите, като мултитаскинг - възможността едновременно да бъдат отворени множество приложения, много добър уеб браузър - както знаете, работим с Mozilla и използваме технология, на която разчита и компютърният браузър Firefox. Вярваме, че в мобилните устройства с компютърни възможности потребителите ще търсят тази функционалност, която е естествена за тях. Ще увеличим наличността на моделите с Maemo, но трябва да проучим какви са специфичните потребности на хората.

В: Кои са най-интересните устройства, в които можем да видим MeeGo?
O: Ако погледнете какво стои в основата на MeeGo - Moblin и Maemo, ще видите къде са основните пресечни точки. Intel има опит в мобилните компютри, а Nokia в т.нар. мобилни интернет устройства, но в действителност става дума за едно и също нещо. На практика ще проучваме възможностите, намиращи се между смартфони и лаптопи. Ще има мобилни компютри (като N900 - бел. ред.) и лаптопи, очаквам да видим MeeGo и в различни потребителски устройства, автомобили и таблети. Не само от Nokia, но и от други производители. Мисля, че ще е интересно да проследим в какви устройства ще намери място платформата.

В: Значи Maemo ще се слее с Moblin?
О: Да, започнахме да работим с Intel преди време и преди 8 месеца обявихме партньорството си. И двете компании са активни в областта на софтуера с отворен код и в един момент видяхме, че архитектурите на нашите платформи са еднакви и ползваме компоненти като ядрото на Linux, GStreamer и други водещи компоненти с отворен код. Освен това вярваме в съвместната работа по тези проекти с отворен код и споделяме желанието да направим компютърните технологии достъпни в мобилна форма, като така осигурим нови преживявания на потребителите. Така че партньорството ни беше съвсем естествено. При Maemo 6 имаме същите компоненти и същата архитектура и както обявихме, основна част в него ще заема Qt, която технология ще бъде основна и за създаването на приложения за MeeGo. Вече работим много тясно и сега ще се фокусираме върху ускоряване на сливането, така че това е напълно естествена еволюция за Nokia.

В: Значи следващото устройство на Nokia с Maemo на практика ще работи с MeeGo?
О: Това е въпрос на брандинг.

В: Как стои въпросът със софтуера за Maemo в Ovi Store? Досега той беше само безплатен.
O: Вече пуснахме Ovi Store за N900 и това е основният канал за разпространение на приложения за Maemo. По този начин ще бъде и в Maemo 6. Искаме да поддържаме както безплатни, така и платени приложения, като това ще зависи от съответните автори на софтуер. Вече видяхме с какъв ентусиазъм общността започна да създава приложения, но сега към платформата проявяват нарастващ интерес и компаниите с комерсиални проекти. Тепърва ще виждате все повече и повече приложения в Ovi Store за Maemo.

В: Как вървят продажбите на N900?
О: Отношението на потребителите към устройството е изключително позитивно, но тъй като официално Nokia не е обявила данни за продажбите му, не мога да коментирам това. Интересът е по-голям от очакваното. Когато го представихме, изрично посочихме, че е насочен към хората, които са ентусиасти на тема технологии, а не към обикновения потребител. Искахме да дадем на тези хора истински компютърни възможности. Ако погледнете към блоговете и ревютата на устройството, ще видите, че мнението на тази таргет група е много положително. За нас е много ценна и обратната връзка, която получихме. Разбираме, че трябва да развиваме силните страни като мултитаскинг и възможност за сърфиране в интернет, и в същото време да опростим част от функционалността, за да станат бъдещите устройства достъпни за хората, които използват нормални смартфони, но искат да проучат на какво са способни устройствата от този клас.

В: Кои от възможностите на N900 смятате, че сте успели да реализирате най-добре?
О: Мултитаскингът и удобният начин за достъп до интернет определено са сред тях, но за да ги постигнем, дял в това имат потребителският интерфейс, архитектурата, изчислителната мощ и производителността на хардуерната част. Те са нужни, за да поддържат потребителското преживяване на необходимото ниво. Мултитаскингът съвсем не е лесен за реализиране и е нужен много добър контрол на системно ниво, за да могат да бъдат правилно контролирани ресурсите на устройството, така че те да са достъпни за всички приложения. Неща, които се случват на системно ниво и които са много трудни за реализиране. Задачата всичко да заработи плавно съвсем не е тривиална задача.
Имаме и много добър механизъм за обновяване на софтуера на устройството и той се приема много добре. Потребителите биват известявани за наличните ъпдейти на системния софтуер и инсталираните приложения и за секунди могат да ги инсталират. Оказва се, че процентното съотношение на потребителите на N900, които обновяват софтуера, е много по-високо от това за Symbian или от ъпдейтите, извършвани през компютър.

В: Как стои въпросът с потребителите на N900 и ъпдейта до Maemo 6?
О: Това е нещо, което още не мога да коментирам, тъй като проучваме възможностите. Вече обявихме, че следващото устройство с Maemo ще има дисплей с различна технология - капацитивна вместо резистивна, и трябва да разберем колко лесно ще бъде да се добави съвместимост с N900. Освен това сигурно знаете, че общността поддържа проект (Mer - бел. ред.), който прави възможно компоненти от Maemo 5 да работят и върху предишните устройства от серията интернет таблети. Остава да видим как ще се реализира това с Maemo 6 заради различните хардуерни възможности на устройството. До юни ще пуснем SDK за Maemo 6, като първото устройство с платформата ще е достъпно през втората половина на годината.