Renesas отделя своя SoC бизнес в отделна компания

Renesas отделя своя SoC бизнес в отделна компания
През лятото японската компания Renesas Electronics Corporation се съгласи да купи бизнеса с безжични модели на Nokia. Новината беше особено значима, макар че убягна от вниманието на мнозина - тя показа колко са сериозни намеренията на Nokia да се занимава все по-малко с хардуерни разработки, за да може да се фокусира върху софтуер и услуги. Сделката трябва да приключи на 30 ноември. Днес Renesas обяви, че от 1 декември създава нова компания, в която ще отдели своето подразделение за мултимедийни чипове (system-on-chip или SoC) за телефони и навигационни устройства заедно с новопридобитите активи на Nokia. Новата компания ще се нарича Renesas Mobile.

Новината е важна, тъй като така на пазара на SoC решения ще се присъедини още един играч, който на своя страна ще има безжичните технологии на Nokia и ще се конкурира с компании като TI, Qualcomm и STMicroelectronics. С ръста на продажбите на смартфони търсенето на мултимедийни чипове се увеличава, а Renesas има какво да предложи - компанията разполага вече с разработки на многоядрени чипове, базирани на ARM Cortex.

Японската компания осигурява чипсети за смартфоните от серията FOMA MOAP на NTT DOCOMO и е най-големият доставчик в света на микроконтролери, SoC решения и др. аналогови и цифрови устройства. Renesas Electronics започна работа през април тази година в резултат от сливането на NEC Electronics и Renesas Technology. Компанията е с подразделения в 20 страни.