Русия блокира употребата на Telegram

Русия блокира употребата на Telegram

Руски съд разпореди блокирането на достъпа до услугата за комуникация Telegram, която е изключително популярна в страната. Новината бе съобщена от държавната агенция ТАСС, която уточнява, че властите вече са започнали да изпълняват присъдата на магистратите. Решението идва, след като руският телекомуникационен регулатор заведе дело срещу компанията, която оперира Telegram, в което се иска спиране на услугата на територията на Русия.

Причината е, че от Telegram отказват да осигурят достъп на службите за сигурност до съобщенията на потребителите. Според ФСБ достъпът до съобщенията е необходим, за да могат да се предотвратят терористични актове на територията на страната, а Telegram бяха получили срок до 4 април да осигурят необходимите ключове за декриптиране на комуникацията. Според говорител на компанията това искане не може да бъде изпълнено, защото никой в Telegram няма достъп до личните криптиращи ключове на потребителите.

Източник: Euronews

 • Темата е за заключване, отклонили сте се в политическа посока, а форума е за мобилни технологии! Иначе адмирации за този ти пост, написал си много истини!
  Ванката
 • [Quote]Шанса за просперитет на България е в принадлежността ни към цивилизованите европейски народи и САЩ.[/Quote]Тия "ЦИЛИВИЛИзовани европейски народи" (по Добри Войников) са лицемери, лъжци, двуличници и вашингтонски проститутки. Ето сега Меркел например е във Вашингтон, да бие едно коляно и едно чело в земята пред Вашингтон, аджеба Тръмп да разреши на германския бизнес да не спазва антируските санкции! Бахти аз такива ценности, бахти суверенитета. Спряхме в угода на "цивилизованите европейски народи" "Южен поток", лишихме се от 0.5 милиарда долара на година от транзитните такси (сега ще ги получава Турция), като ни беше обещано за компенсация през България да мине газопровода НАБУКО. ДЕ ГО НАБУКО?? ДЕ ГО ХЪБЧЕТО НА БОЙКО? Като сме изпълнили критериите за Шенген, защо се еб@ват с нас? Лъжци и мошенници са тези джендърски евроГейски народи, дето издават детски книжки, в които черния Дядо Коледа и белия Дядо са женени и си бъркат по дупките (и това е, представете си, детска книжка). Там еднополовите бракове и педерастлъка се представят като нещо естествено и скоро ще станат задължителни.
  Nik_21
 • [Quote] Така че разлика между тях за България няма и вместо да поклонничим и робуваме на запад или на изток, нека си гледаме нашите си интереси.[/Quote] Ще си позволя да не съм съгласен с Вас. Шанса за просперитет на България е в принадлежността ни към цивилизованите европейски народи и САЩ.В приятелските ни отношения с тези страни е и възможността да си отстояваме националните интереси. Малък пример: отношенията ни с Македония постепенно се изчистват от руско - сръбската отрова, благодарение на помощта на приятелите ни от ЕС.
  polarr31
 • Интересна статия. Не знам за какво въобще се занимават с глупости, на това отгоре как руските потребители имат доверие на платформа като Телеграм със сървъри по клаудовете, субект на US законодателството, съдилища, полиция, служби и т.н. И защо за Дуров са толкова важни руските потребители, че да инвестира лични милиони за заобикалянето на ограниченията за тях (или данните им). Въпросът е риторичен. Няма значение кой ги чете/слуша, дали ЦРУ, КГБ или останалите, все е твоята лична информация и прецаканият накрая си само Ти. Колкото до Сирия, битките там не са за тръбопроводи или само геополитика. Китай, Иран, Русия, Израел, арабите. Китай осигурява почти целите си доставки на горива от Иран, а те растат всяка година. В Сирия също откриха значителни залежи скоро и тя самата може да стане хъб. Саудитите треска ги тресе, особено с изчезването на наемниците на Ислямска държава (подготвяни и финансирани от Запада) и присъствието на Русия по места. Въпрос на време е и Ирак да се събуди, а както се вижда Турция е притисната от ситуацията с кюрдите да застане до Русия. А пък българската история многократно е доказала, че нито Русия, нито САЩ, нито Великобритания или другите силни някога са били на наша страна и при всяка възможност са ни поробвали/прецаквали. Отново и отново. Така че разлика между тях за България няма и вместо да поклонничим и робуваме на запад или на изток, нека си гледаме нашите си интереси.
  MEnergy
 • Специално за ТОР-мрежите съм чел преди години още (когато излязоха на мода), че някакъв учен от университет се закачил в тази мрежа, започнал да следи трафика хей така "за спорта" през неговия компютър и установил много странни неща. Даже беше публикувал кореспонденция на някакво азиатско посолство, т.е. няма защитени на 100% мрежи. То от едно врем имаме по нашите ширини една приказка "Не е за по телефон".:D
  chasovnik
 • [Quote]Не мислиш като българин, а като руски слуга.[/Quote] I couldn't have said it better myself
  Blue Sky
 • [Quote]Не мислиш като българин, а като руски слуга.[/Quote] (yes)Respect!
  polarr31
 • "Краварите" не ги мисли. Русия няма интерес от тръбопровод Катар-Сирия-Турция-Европа. Потърпевши сме ние. Америка има предостатъчно. Не мислиш като българин, а като руски слуга.
  buttman
 • [Quote]Всичко е безплатно. Благодарение на алкохолизираните комунистически мозъци на руските държавни мужици.[/Quote]Алкохолик наистина беше Елцин и просра Югославия, Ирак и Либия. За голямо огорчение на краварите обаче Путин не пие и Башар Асад няма да последва съдбата на Милошевич, Кадафито и Саддам Хюсеин.
  Nik_21
 • Всичко е безплатно. Благодарение на алкохолизираните комунистически мозъци на руските държавни мужици.
  polarr31
 • Абе колко плаща г-н Дуров на Русия за тази безпрецедентна реклама?
  vanci1990
 • Защо Telegram не може да бъде блокиран от Роскомнадзор: https://www.kommersant.ru/doc/3612517?from=doc_vrez
  KuKeR
 • Принципно си прав, преструват се още за пред масите, че VPN и tor им дават някаква сигурност, но това не означава, че не логват абсолютно всичко по пътя от потребителя. В България още го няма, но на запад има много преки посегателства над потребители, за които не се шуми много. Данни от месинджъри, ISP-та, различни програми за споделяне на файлове, IP-та. И най-странното е, че никой не пита как властите имат тези данни изобщо (при условие, че уж апове-те са криптирани и недостижими), което е най-логичния въпрос, защото свободата и в интернет е право по конституция, ами просто изливат накуп история, съобщения, файлове с дати, часове и локация. Върви се оправяй. Колкото до децентрализираните мрежи, не само p2p, отдавна са го решили проблема с предварително настроените клауд ботове, които при всяко зададено условие се свързват с потребителите, ставайки част от мрежата, и имат пълна информация какво правиш. Т.е. те са си вътрешна част от криптираната мрежа и си логват всичко, което се случва там. Активират се вероятно по отворени портове и имат цели масиви от IP-та, при които ако имаш съмнения и изрежеш някои, ще ти се нахвърлят в пъти повече. И понеже става въпрос за клауд и практически неограничен капацитет, потребителите са просто като неориентирани мишки, бягащи от един капан към друг.
  MEnergy
 • Ще бъде радикална промяна вкарването на договори по блокчейн технологията, вкл. за изборите, може политиците дори да станат излишни един ден. https://medium.com/@shivagbhaskar/how-blockchain-can-improve-american-politics-9a2016680f10
  tzincbg
 • [Quote]За съжаление заради бивши (управляващите днес) и настоящи комунисти/социалисти, у нас положението със демокрацията става все по-зле. [/Quote] Именно затова в България няма закон за лустрацията :(
  Blue Sky
 • Има друг момент - да те осъдят за нещо дребно, докато ползваш тор + широко рекламиран VPN на Линукс, значи да признаят, че не е защитен и да загубят много ценна информация, предоставяна им през tor от определени държави. Т. Е. реално ще бъдеш изловен само ако се занимаваш с наистина отвратителни неща, шпионин си, много саботираш някакво корумпирано правителство. Т. Е. ще се преструват, че за залавянето ти през TOR / притискане на впн-а ти, е била нужна специална дълга операция и големи ресурси. За да не го загубят като канал за информация от хора, които разчитат на него. Т.е. все пак си е вид защита ползването на такива технологии, няма как да си признаят, че лесно го следят. Освен това си защитен, че те следят големите служби само. За да получат данните нашите власти, ще трябва изключително добре да се мотивират и няма да може за всеки. Не е като данните да са при кварталния доставчик. Освен това се развиват изцяло децентрализираните peer 2 peer криптирани мрежи, които ще е много, ама много трудно да бъдат подслушвани, особено ако не говорим за подслушване на отделна набелязана цел, а масово и особено ако ГО ПОЛЗВАШ НА ОТДЕЛНА МАШИНА С ОТДЕЛЕН ИНТЕРНЕТ С ЛИНУКС, на която не правиш НИЩО ДРУГО.
  tzincbg
 • Самият факт, че company & infrastructure jurisdiction на аповете в над 80% от случаите е САЩ говори сам по себе си кое колко е сигурно и кой има достъп до него. В Германия, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония и САЩ от 60-те години на 20-ти век всички комуникации официално се подслушват, включително индустриалните - Echelon (https://en.wikipedia.org/wiki/ECHELON#History_and_context). Да не говорим за частните клауд анти пиър-то-пиър фирмички и най-различни клауд ботове, които се свързват с компютъра ви всеки път, когато използвате определени портове или има криптирано даунлоудване на нещо, за което не могат да установят какво е. Ама повечето хора даже не го подозират. Много ми беше смешно, като се раздвои Замундата, единият сайт беше с разширение .ch. Вероятно няма страна по света с по-строги закони за интелектуалната собственост от Швейцария. Някак си случайно, ей така, да се чудиш как ли пък торент тракер ще има каквато и да е връзка с Швейцария или пък Холандия (другия). Другото, което юзърите не подозират е, че самите организатори на TOR-мрежата твърдят, че 2/3 от сървърите й вероятно се рънват на компютри на ЦРУ и не могат да ги спрат. Или, че като си пуснат VPN и си дадат всички лични данни, адрес, телефон, банкови сметки, заедно и с всичко друго на фирмата VPN-доставчик, че и това, което безплатно ще извлекат от браузъра им, ще бъдат сигурни и криптирани. Напротив, батките от VPN-а (и службите) вече не само няма да се чудят по IP къде точно в Младост се намира юзъра, ами директно ще си имат пълна история на посещавани сайтове, кога точно гледа порно и колко филма нелегално сваля всеки час, заедно с всичките му доброволно предоставени лични данни и номер апартамент. Пък той нека си мисли, че няма да знаят къде да почукат, когато и да им се прииска.
  MEnergy
 • А това какво точно ще рече?
  Вито
 • https://www.securemessagingapps.com/ Directory service could be modified to enable a MITM attack? Всички са "Yes", така че няма нищо абсолютно сигурно.
  Чо :)
 • Напротив. Просто иронизирам още по-брутално.
  tzincbg