С Google Earth можем да разгледаме Земята в 3D time lapse анимации

С Google Earth можем да разгледаме Земята в 3D time lapse анимации

Google обяви най-мащабното обновяване на Google Earth от 2017 година насам с добавянето на нов начин за разглеждане на нашата планета - във времето. Това става чрез новата функция Timelapse, даваща достъп до 24 милиона сателитни снимки от последните 37 години, които са организирани в интерактивно 4D преживяване. Чрез добавката всеки може да прегледа за секунди как Земята се е променила за последните почти 40 години.

През последните 50 години планетата преминава през промени на околната среда, които са следствие от човешката дейност и се развиват по-бързо спрямо всички предишни периоди в историята. Много хора изпитаха последиците от тези промени, а за други те до голяма степен са абстрактно понятие - особено ако става дума за топящи се ледници далеч от тях.

Благодарение на Timelapse в Google Earth тези промени могат да се видят ясно. Според Google така можем да видим не само проблемите, но и решенията, а освен това получаваме рядък шанс да видим развитието през десетилетията на редки природни феномени. Функцията е достъпна на адрес g.co/Timelapse, където може да потърсите желаното място или пък да видите някоя от готовите истории на Google и локации, които са обединени от различни теми - обезлесяване, природни бедствия, минна индустрия, инфраструктура, ледници, водни пътища и т.н.

Можете и да отворите Google Earth, а след това да кликнете върху корабния щурвал, което ще покаже Timelapse като част от платформата за истории Voyager. Компанията посочва, че е публикувала над 800 time-lapse 2D и 3D клипа за свободна употреба, които са достъпни за гледане и изтегляне на адрес g.co/TimelapseVideos, но освен това могат да бъдат открити и в YouTube. И преди имаше time-lapse анимации в Google Maps, но сега за първи път те са 3D и показват промените в по-големи детайли.

Google пише, че изработването на видеото е било много сложна задача. Компанията е събрала над 24 милиона сателитни снимки от 1984 до 2020 година, а след това са били нужни 2 милиона часа за обработка през хиляди машини в Google Cloud за компилиране на 20 петабайта от сателитни изображения в едно видео от 4.4 терапиксела или еквивалента на 530 000 4K клипа. Обработката е направена във въглеродно неутралните центрове за данни на компанията, които работят със 100% възобновявама енергия.

Източник: Google


Втора употреба с гаранция