Samsung Galaxy S22 Ultrа и специалните му способности от Google

Samsung Galaxy S22 Ultrа и специалните му способности от Google

Сигурно ще се съгласите, че колкото и да е впечатляващ в хардуерно отношение един телефон, това, което го прави наистина полезен, са неговите софтуерни способности. Приложенията са онези неща, които ни помагат да се възползваме от мощния процесор, изобилието от памет и впечатляващите камери, затова трябва да им обърнем подобаващо внимание.

В този материал ще се спрем на тазгодишната перла в портфолиото на Samsung и на специалните способности, които получава като следствие от разширеното партньорство на компанията с Google. Сигурно се досещате, че става дума за Samsung Galaxy S22 Ultrа, който вече успя да ни спечели като един от най-добрите флагмански смартфони за тази година.

Партньорството между Google и Samsung се задълбочава всяка година и това е повече от логично. Все пак Google стои зад най-популярната мобилна операционна в света, а Samsung от години е лидер при продажбите на смартфони. Припомняме, че миналата година новата версия на платформата Wear OS powered by Samsung се появи първо именно в часовниците на Samsung.

Персонално твой

Нека обаче се върнем към Galaxy S22 Ultra и видим как услугите на Google го правят още по-добър. Започваме с персонализацията, защото устройството и другите модели в серията бяха сред първите, които предложиха на потребителите възможностите на дизайнерския език Material You. Той е важна част от Android 12, а Samsung се оказа един от първите производители, който го предостави на потребителите като част от One UI.

Какво означава това? С няколко думи тази добавка позволява да промените цветните акценти навсякъде в системата, така че те да отговарят на избрания тапет. Създаването на цветните палитри става напълно автоматично, така че не трябва да правите нищо, но все пак можете и ръчно да промените цветовете, за да може смартфонът да отговаря още по-добре на вашите предпочитания.

Музика безкрай и без реклами

Знаете ли, че с Galaxy S22 Ultra получавате 4 месеца безплатен достъп до YouTube Premium? Не пропускайте това предложение и то не само, защото то ще ви спести около 44 лв. от месечните такси (стандартната цена е 10.99 лв. месечно). С тази услуга ще се разделите с досадните реклами, докато гледате любимите си клипове, които освен това ще можете да изтеглите в устройството и да им се насладите и без връзка с интернет.

С това ползите не се изчерпват, защото YouTube Premium позволява да гледате клипове, докато ползвате други приложения, или пък да слушате звука им, докато дисплеят е изключен. И за финал абонаментът ви дава достъп до YouTube Music Premium - това е пълнофункционална услуга за стрийминг на музика с милиони изпълнения без реклами и с възможност да запазите песни и плейлисти в телефона.

Повече от текстови съобщения

Samsung Galaxy S22 Ultra идва и с приложението Messages by Google, което надгражда значително възможностите за работа със съобщения. За начало то включва новия стандарт RCS, който вече се поддържа и от българските оператори. На практика това добавя към старите SMS-и неща, които познаваме от останалите услуги за комуникация като споделяне на мултимедийно съдържание с високо качество, групови чатове, ползване на Wi-Fi и дори индикатор, когато отсрещната страна започне да пише.

И това не е всичко, защото на разположение са още GIF анимации и забавни стикери, а помощта от Google Assistant е на едно докосване разстояние. Освен това можете да пишете съобщения не само през телефона, но и през компютър - чрез простото сканиране на QR код ще видите всичките си съобщения в браузъра и след това ще можете да им отговаряте или да стартирате нови разговори от удобството на компютърната клавиатура.

Надградените видеоразговори

В Samsung Galaxy S22 Ultra има и друг начин за комуникация, който е подобрен с помощ от Google. Става дума за приложението Duo, което предлага лесен и удобен начин за провеждане на видеоразговори с високо качество. Услугата поддържа групови разговори с до 32-ма участници, които могат да се включат от всякакви устройства, а освен това има и семеен режим, който позволява на участниците да рисуват върху екрана и включва повече четки, избор на цветове и по-често опресняване на кадъра - това са все неща, достъпни само за моделите на Samsung.

На разположение са забавни маски и ефекти с добавена реалност, които се променят според изражението на лицето и се движат с вас по екрана. Специално за флагманите на Samsung са достъпни и екстри като автоматично кадриране при обаждания, прехвърляне на обажданията на голям екран (например ТВ на Samsung) и подобрено споделяне на екрана с по-качествен звук и по-висока резолюция на споделяното видео. Моделите от сериите Galaxy S22 и Galaxy Tab S8 получават и други бонуси - те могат да споделят приложения и имат на разположение повече инструменти за контрол на процеса.

Камерата не е само за снимане

И за финал ще се спрем на една функция, която не включа специални подобрения за устройствата на Samsung, но не е достатъчно позната, а всъщност е изключително полезна. Става дума за Google Lens, която позволява с помощта на камерата на телефона да получите много информация за света наоколо. За начало с нея можете да получите информация за някоя забележителност, просто като насочите камерата към нея или пък да идентифицирате растения и животни.

Приложението позволява да преведете текст на непознат език (поддържат се над 100 езика!) в реално време, което е много удобно при пътуване, а освен това можете да копирате текст, серийни номера, адреси и още много, а след това да ползвате текста в телефона или пък да го копирате към компютър с браузъра Chrome. С камерата можете да потърсите в интернет всичко, което видите, можете да пазарувате или пък да я ползвате, за да решите някоя математическа задача.

Повече от телефон

Вече разгледахме в големи подробности Samsung Galaxy S22 Ultrа и затова няма да повтаряме всичко - можете да видите всички детайли тук. Все пак нека припомним много набързо защо това е перфектното устройство за работа и забавления.

Смартфонът предлага познатия от серията Galaxy Note дизайн и това не е случайно, защото идва с емблематичния стилус S Pen и в него вече има слот за съхраняването му. Освен това работата му е с намалено закъснение от 9 мс на 2.8 мс, което означава, че писането е още по-плавно и естествено.

Galaxy S22 Ultrа предлага необикновен Dynamic AMOLED 2X дисплей, който е с диагонал 6.8" и резолюция 1440 x 3080 пиксела. Дисплеят поддържа адаптивно опресняване с честота между 1Hz и 120Hz за пестене на енергия, а максималната му яркост достига цели 1750 нита. В него е вграден бърз и прецизен ултразвуков сензор за пръстови отпечатъци.

Устройството ползва чипсет, който е изработен по 4-нанометров процес за висока производителност и намалена консумация на енергия, а на разположение са до 12GB RAM и до 512GB вградена памет за файлове. Батерията е с капацитет 5000 mAh и може да се зарежда бързо жично при 45 вата, а при безжично се поддържа мощност 15 вата.

Смартфонът предлага и четворна основна камера, която включва 108МР (f/1.8) основен сензор с PDAF и OIS, 12МР (f/2.2) с ултраширокоъгълна оптика с Dual Pixel автофокус и две 10МР телефото камери за 3х (f/2.4) и 10х (f/4.9) оптично приближение, за да уловите всичко около вас по най-добрия начин.

Отпред посреща 40МР (f/2.2) камера с автофокус за получаване на качествени селфита. Няма да се впускаме в детайли за представянето на камерите, но те снимат още по-добре и на светло и на тъмно и предлагат иновативни функции с изкуствен интелект, които доскоро бяха немислими.

Повече за невероятните способности на Galaxy S22 Ultra има тук.

И за финал напомняме, че в рамките на актуалната кампания на Samsung България до 22 юни можете да закупите моделите от серията Galaxy S22 в комбинация с часовник от серията Galaxy Watch4, като часовникът е на половин цена.