Samsung Galaxy Z Flip4 и Fold4 идват с подобрения в ключови области

Samsung Galaxy Z Flip4 и Fold4 идват с подобрения в ключови области

През последните няколко години Samsung превърна в традиция обновяването на своята серия от сгъваеми устройства Galaxy Z през август и компанията не изневери на себе си и сега. Днес Samsung обяви официално новите Galaxy Z Flip4 и Fold4, а освен това представи умните часовници от серията Galaxy Watch5 и слушалките Galaxy Buds2 Pro.

Нека се фокусираме върху Galaxy Z Flip4 и Fold4, които са четвъртото поколение на сгъваемата серия на компанията и имат трудната задача да надградят впечатляващите Flip3 и Fold3. И макар на пръв поглед да не носят големи промени по отношение на дизайна, има надграждане в ключови отношения.

За начало и двата телефона работят с чипсет Snapdragon 8+ Gen 1, така че осигуряват най-бързото предложение на Qualcomm за годината. Това се подразбира, но и двата модела осигуряват достъп до 5G мрежи. Другото общо за тях е ползването на метална рамка от здравата сплав Armor Aluminum, както и предни и задни стъклени панели от Gorilla Glass Victus+. Двете устройства отново са с рейтинг за водоустойчивост IPX8, което им позволява да прекарат до 30 минути на дълбочина до 1.5 метра.

Що се отнася до здравината на дисплея, компанията посочва, че той може да бъде сгънат и разгънат над 200 000 пъти, което означава години на употреба. Още повече, че много от функциите могат да се ползват през външния дисплей, без да се налага разгъване - това важи за Galaxy Z Flip4, защото при Fold4 на практика можете да ползвате всичко през големия външен дисплей.

Galaxy Z Flip4 запазва размерите на корпуса почти непроменени, но все пак Samsung изтъква, че ширината е намалена с 0.3 мм до 71.9 мм, а височината е свита с 0.8 мм до 165.2 мм, което е постигнато чрез намаляване на рамките около дисплея. Височината в сгънато състояние е намалена с 1.5 мм до 84.9 мм, а дебелината на пантите е свита с 1.2 мм до 2.3 мм, така че устройството е още по-компактно.

Смартфонът се предлага в синьо, виолетово, розово злато и черно (графит), но на някои пазари са достъпни опции за персонализация на цветовете на предния и задния панел, както и на рамката и пантите, които осигуряват цели 75 варианта.

Отпред пак откриваме 1.9" Super AMOLED дисплей с резолюция 260 х 512 пиксела, а до него има двойна камера с 12МР сензори, които са комбинирани с широкоъгълна и с ултраширокоъгълна лещи. При отваряне посреща 6.7" Dynamic AMOLED 2X дисплей с резолюция 2640 х 1080 пиксела, който поддържа адаптивно опресняване с честота 1-120Hz. Дисплеят е с повишена здравина, заради подобреното покритие от ултратънко стъкло и по-здраво залепения протектор.

Компанията е включила повече възможности за ползването на външния екран и вече е възможно да видите пропуснати обаждания, както и да отговорите на съобщения без да се налага да отваряте телефона. Добавени са още контроли за бърз достъп до Wi-Fi, Bluetooth, фенерче и самолетен режим, а освен това можете да добавите до 3 контакта за бързо набиране. Има и уиджет за управление на домашни устройства през SmartThings. Външният дисплей вече включва и повече опции за персонализация, включително с теми, снимки, видео и GIF анимации.

Моделът е наличен с 8GB RAM и 128/256/512GB памет за файлове. Въпреки че размерите на корпуса са непроменени, батерията в устройството вече е с капацитет 3700 mAh спрямо 3300 mAh в предходния модел, а поддръжката на бързо зареждане позволява зареждане до 50% за 30 минути с ползване на 25-ватово зарядно. Батерията може да се зарежда и безжично с мощност до 15 вата.

Що се отнася до камерата, компанията е ползвала с 65% по-ярък главен сензор с по-големи пиксели (1.8 микрометра вместо 1.4 микрометра), което в комбинация с блендата f/1.8 и оптичната стабилизация подобрява снимането на тъмно. Клиповете при намалена светлина също би трябвало да са по-добри благодарение на OIS и VDIS, както и на опцията за автоматична промяна на кадровата честота.

Това означава и по-добри селфи снимки с основната камера, като се ползва предният дисплей, включително и в нативното съотношение на сензора 4:3. Възможно е да активирате и портретен режим, а освен това камерата се ползва и за отключване чрез лицево разпознаване в допълнение на страничния сензор за отпечатъци. Добавени са още поддръжка на eSIM (има и един слот за nanoSIM) и стерео говорители с настройка от AKG.

Камерата е оптимизирана и за ползване за влогове - можете бързо да стартирате запис на видео, а след това да разтворите телефона във Flex Mode, да го оставите някъде и да продължите да записвате с основната камера. Функцията FlexCam дава повече свобода при снимане - например можете да поставите телефона на земята за кадри от нисък ъгъл или пък да хванете устройството като видеокамера.

Компанията е добавила и режим за заснемане на кратки клипове за външни приложения - в този случай видеото се показва върху горната част на екрана в полусгънато състояние, а в долната са бутоните за управление. Устройството разполага и с функция за автоматично кадриране в приложения за видеоразговори - в този случай е достатъчно да изберете човека, който искате да се следи и телефонът ще свърши останалото, за да го запази в кадъра.

Тази опция присъстваше и във Flip3, но сега вече работи на разстояние до 5 м вместо до 3.5 м и може да разпознае до 10 души вместо 4. Иначе устройството идва с оптимизиран интерфейс при полусгънат дисплей за различни приложения за стрийминг и видеоразговори като Instragram (Reels, Stories), Facebook (Reels), Zoom, Google Meet, WhatsApp, Facebook Messenger и Youtube.

В полусгънат вид на дисплея, в долната му част е достъпен и специален панел, който включва тъчпад и бутони за управление на съдържанието в горната част на екрана. Компанията е улеснила превключването на приложения в тази позиция на дисплея, като е добавила жест за плъзване с два пръста нагоре в долната му част - по този начин лесно можете да изберете друго приложение, което да се покаже в долната половина на екрана. Операционната система е Android 12 с One UI 4.1.1.

Нека преминем към Galaxy Z Fold4, който компанията насочва към търсещите по-добра продуктивност. Устройството се предлага в три цвята - черен, сивозелен и бежов. Размерите на корпуса не са много по-различни от тези на Fold3 - ширината е същата, но височината е намалена с 3 мм. В същото време предният 6.2" 120Hz Dynamic AMOLED 2X дисплей вече е с резолюция 2316 х 904 пиксела и съотношение 23:9, което означава, че е по-широк, а рамките около него са по-тънки. Поддържа опресняване в диапазона 48-120Hz. Теглото на устройството е намалено с 8 грама до 263 грама.

При разтваряне на телефона получаваме 7.6" Dynamic AMOLED 2X дисплей с резолюция 2176 х 1812 пиксела, който е с 3 мм по-широк и с 3 мм по-нисък от миналогодишния (7.6", 2208 х 1768), а освен това е с по-тънки странични рамки и по-здраво ултратънко стъкло. Дисплеят поддържа адаптивно опресняване с честота 1-120Hz и пак може да се ползва в полусгъната позиция за гледане на съдържание върху външния екран или върху горната част на основния. Във втория случай в долната част пак са достъпни бутони за управление и тъчпад.

Главният дисплей отново разполага с 4МР (f/1.8) камера, която е скрита под него, но тази година компанията е променила структурата на пикселите над нея и тя е малко по-незабележима, но при вглеждане няма как да я пропуснете. Така или иначе нейната основна цел са видеоразговорите, при които не се търси високо качество на картината. Иначе в предния дисплей има 10МР (f/2.2) камера. Устройството се предлага само с 12GB RAM и с вградена памет 256GB и 512GB, но на някои пазари ще има и версия с 1TB.

Samsung посочва, че приложения като Microsoft Outlook и Office са оптимизирани за по-добра употреба на големия дисплей, а от Google Calendar ще е възможно включване във видеоконферентен разговор в Google Meet. Facebook също показва оптимизиран интерфейс и е възможно приложението да се ползва на разделен екран с Messenger. WhatsApp на свой ред поддържа видеоразговори в режим Flex с полуотворен дисплей.

Друга добавка за подобряване на продуктивността е лентата с бързи връзки, която стои в долната част на екрана. През нея може бързо да се стартират и превключват приложения, като има възможност и за запазване на комбинации от приложения и прозорци, така че да се заредят с едно докосване. Galaxy Z Fold4 отново поддържа работа със специална версия на стилуса S Pen (работи само с Fold3 и Fold4), но той се продава отделно.

Тази година добавката се предлага в трите цвята на устройството, а за съхранението ѝ пак е наличен специален калъф. Устройството е съвместимо и със S Pen Pro, който може да работи и с други модели Galaxy. Иначе сред новите възможности на писалката е екстракция на текст от снимки, който след това може да се ползва и в други приложения. Поддържа се сканиране на дата, време, адрес, телефонен номер, имейл или пък URL.

Стигаме и до основната камера, която е получила съществено надграждане. Тя пак е тройна, но вече разчита на 50МР главен сензор, който е с 23% по-светъл и освен с Dual Pixel автофокус разполага с подобрена OIS и VDIS стабилизация за по-добри и ясни клипове и снимки на тъмно. Добавени са още 12МР ултраширокоъгълна камера и 10МР с OIS, PDAF и телефото оптика за 3х оптично приближение и до 30х хибридно Space Zoom приближение. Камерата ползва специалното стъкло за намалени отблясъци, което познаваме от серията Galaxy S.

Камерата се е сдобила с допълнителни опции, които се възползват по-добре от големия дисплей. Така например при снимане в разгънато състояния върху лявата част на дисплея се показва целият кадър, което позволява да снимате по-лесно с мащабиране върху дясната част на екрана. Добавена е и опция за по-лесно преминаване в режим на селфи с основната камера и отключване на всички контроли върху предния дисплей без да се налага да сгъвате устройството.

Капацитетът на батерията остава непроменен от миналата година - 4400 mAh. Бързото зареждане остава непроменено и отново е с мощност до 25 вата, но при желание можете да зареждате устройството и безжично с мощност до 15 вата. Сред останалите особености са стерео говорители, страничен сензор за отпечатъци, слот за две nanoSIM карти и поддръжка на една eSIM. Операционната система е Android 12L с One UI 4.1.1.

Galaxy Z Flip4 и Galaxy Z Fold4 ще се предлагат за предварителна поръчка в България от 10 август и ще бъдат налични от 26 август. Потребителите, които поръчат предварително Galaxy Z Flip4 или Galaxy Z Fold4 в периода 10 – 25 август, ще получат ваучер за отстъпка на стойност 400 лв. от редовната цена на Galaxy Z Fold4 и 300 лв. от тази на Galaxy Z Flip4.

В допълнение потребителите могат да се възползват от услугата за подмяна на дисплея от програмата Samsung Care+. Тя включва еднократна подмяна на дисплея Infinity Flex на преференциална цена в рамките на 1 година от закупуването в оторизиран сервиз на Samsung.

Препоръчителните цени на Galaxy Z Flip4 са 2149 лв. (128GB), 2249 лв. (256GB) и 2499 лв. (512GB). Galaxy Z Fold4 идва на препоръчителна цена 3499 лв. (256GB) и 3749 лв. (512GB).

Препоръчани оферти


Втора употреба с гаранция

  • Някаква информация от други форуми дали се случва често и на какво се дължи търсил ли си? Аз лично не съм попадал на такава. Пък и едва ли има много хора ходещи по концерти и оставящи телефона на перваз на балкон, снимайки видео във флекс режим. Може би ако бях оставил да снима целия концерт, нямаше да има проблем. А при мен се получи така, че са останали първите два клипа и последния. Няма логика, но на първия клип се вижда насичане. На другите няма. В затворено положение не съм имал проблем или поне не съм го забелязал.
    В общи линии камерата и флекс режима са недоклатени и Самсунг тук тотално са се осрали. За това обмислям смяна на Фолда, но все пак да видя есента какво ще излезе на пазара.
    Spikul
  • Някаква информация от други форуми дали се случва често и на какво се дължи търсил ли си?
    ka3anova
  • Да споделя първото си огромно разочарование от Фолд 4.
    Вчера на концерта на Брус Дикинсън в памет на Джон Лорд в НДК, направих 10-на клипа в 4k с 30 к/с и 3х зуум. Ползвах флекс режима на камерата, защото бях на балкона и го оставих разгънат на перваза, с малкия дисплей надолу и насочена камера към сцената. Супер удобно. Дори на част от клиповете, стартират запис с часовника.
    Днес преглеждайки видеата, с потрес установих, че има само 3 записани клипа :shock:
    Направо ми идваше да тръшна телефона в земята. Такова нещо не ми се беше случвало от 2007 г., когато на първия Джулай морнинг с покойния вече Джон Лоутън, почти всички снимки изчезнаха от тогавашния ми Nokia N73.
    Снимал съм адски много клипове с различните флагмани на Самсунг, но никога не ми се е случвало подобно нещо.
    Почти съм сигурен, че е от недоклатения флекс режим.
    На есен най-вероятно няма повече да си купя Фолд, след такова малоумно изпълнение от страна на Самсунг. Да дадеш една камара пари и да пропуснеш такива спомени, заради малоумщината на неизпипания софтуер, е подигравка с клиента.
    Колкото и да не харесвам айфон, предполагам това ще е следващия ми телефон, защото камерата е много по-важна от писалка и голям дисплей.
    Spikul
  • Аз проблеми не съм имал нито със слушалките, нито с часовника. Говоря за Фолда, но 13-ката дойде много късно - в началото на декември.
    Spikul
  • Има нова актуализация от днес, която е втора за декември и е почти 1GB. Оправен е и проблем с Bluetooth ... доста устройства не можеха да се свързват след Android 13 update.
    Версиите при Flip и Fold са ...VL9 (или ...VL7)
    Чо :)
  • Има нова актуализация от днес, която е втора за декември и е почти 1GB.
    Spikul
  • ka3anova с тая снимка само плашиш гаргите хахаха :lol: :lol: :lol:
    praskovka79
  • Въпреки че и двата телефона имат сгъваем дизайн, специфичният вид и усещане са различни за всеки
    jowzi
  • имам Самсунг Филд 4 завиждайте
    praskovka79
  • Попаднах на ето това:
    https://twitter.com/mondalaronya/status/1597618920575275009?s=46&t=-NLwhzPyVWZhwSRKMynvOA

    Собствениците - обръщайте внимание да не започне да се разлепва за да може да се хване и оправи по гаранция.
    Това е разлепен протектор на миналогодишния Флип3. Няма драма, слага се нов.
    Spikul
  • Попаднах на ето това:
    https://twitter.com/mondalaronya/status/1597618920575275009?s=46&t=-NLwhzPyVWZhwSRKMynvOA

    Собствениците - обръщайте внимание да не започне да се разлепва за да може да се хване и оправи по гаранция.
    ka3anova
  • Почти една седмица съм с Фолда и както обещах мога да споделя малко впечатления, а не да правя обстойно ревю, защото има доста вече в нета. По-скоро ще споделя как ми се струва телефона, както и ще дам малко тестове и сравнения.
    Ще започна с това как ми се струва телефона при ползване. Честно казано, още ми е странен в ръцете. Да, Фолда може да бъде наречен истински Ноут, но досегашния ми Ноут го усещах по-интуитивно в ръцете си. Иначе откъм премиум усещане Фолда е уникален, с толкова метал по рамката и стъкло ново поколение с матово покритие на гърба.
    Хубаво е съчетанието да имаш хем малък и компактен телефон, с 6,2 инчовия преден дисплей, хем малък таблет с 7,6 инча дисплей като ти потрябва.
    Носенето не е проблем за мен, защото откакто имам смарт часовника, телефонът стои в чантичката като съм в движение. Иначе ако ми се наложи да го сложа в джоба на панталона, няма никакъв проблем да се носи и така.
    Всичко по-горе е чисто субективно усещане разбира се и за това ще се насоча към чистата конкретика и цифри.

    Първо качвам малко бенчмар тестове:
    [img]https://i.imgur.com/LTjM7MV.jpg[/img]
    [img]https://i.imgur.com/jQUnX9L.jpg[/img]

    Новия процесор се правя доста впечатляващо в тестовете. Същото е и в ежедневната употреба - няма почти никакво греене и нищо не може да го натовари толкова, че да не се справи. Това е едното нещо, което прави приятно впечатление.

    Следват дисплеите. В най-скъпия флагман на Самсунг, едва ли са някаква изненада страхотните дисплеи. Ето малко сравнения на пряка слънчева светлина срещу Ноута и айфона:
    [img]https://i.imgur.com/zt1b9OK.jpg[/img]
    [img]https://i.imgur.com/PTmne5H.jpg[/img]
    [img]https://i.imgur.com/MdHuSaW.jpg[/img]

    Продължавам за батерията. Доста го тормозя, но в същите условия на експлоатация като Ултрите, държи доста повече, може би колкото айфона. С почти минимален обхват и няколко часа разговори, спокойно може да направи 5 часа екранно време, като през почти 90% от времето е ползван големия дисплей (S20 Ultra ми е давал най-много 4 часа, при такава експлоатация, а Note 20 Ултра 3:30 часа):
    [img]https://i.imgur.com/BRXFBFS.jpg[/img]

    За финал ще споделя за камерата. Както бях казал, тя отстъпва по детайлност на по-големия сензор в Ултрите. Камерата не е най-добрата, но е много добра, а най-голямото и предимство е светкавичното фокусиране. Също така и наличието на антирефлексни лещи от новата Ултра, са плюс за телефона. Има и 6-кратно хибридно увеличение уж в 50МР, ама става само дисплея на телефона да го гледаш и си е некачествено.
    Имаше спекулации, че не снима в 8k, но се оказа, че снима и в тази резолюция. Обаче все още не съм тествал видеото как изглежда на телевизора и не мога да кажа дали е по-добро.

    В общи линии е това, като гледах да не досаждам с много дълги обяснения. Ако някой иска, да пита :)
    Spikul
  • И двата дисплея ми се струват по-напреднали от на Ноута, с по-реалистично предаване, но това може да се дължи на стъкления протектор на Ноута, който така или иначе променя малко картината. На големия дисплей на Фолда, снимките изглеждат още по-качествени. Но тепърва ще правя снимки за сравнение и на ярка слънчева светлина между Фолда, Ноута и айфона.
    Иначе снимките са една идея по-малко детайлни от на Ноута, а и в размера на JPEG се усеща - около 20 на 40 МВ са средно съотвено за Фолда и Ноута. Като предимство на камерата единствено мога да отбележа светкавичния автофокус на Фолда.
    За сега е това, както и малко тестове направих на AnTuTu и Geekbench, като на първия тест стигна почти 1 млн точки, а на втория многоядрен беше над 3800, а на едноядрения над 1300 точки.
    Spikul
  • Мерси.
    Аз принципно, като кажа нещо, гледам да го изпълня. Така беше и с първата Ултра и с последния Ноут и с айфона, макар че тук на някои не им изнасяше това.
    А ревю ще видя кога ще му направя, защото още го тествам.
    Как изглеждат снимките на огънатия дисплей спрямо стария ти телефон, камерата по-добра ли е в някое направление?
    arakchiev
  • Мерси.
    Аз принципно, като кажа нещо, гледам да го изпълня. Така беше и с първата Ултра и с последния Ноут и с айфона, макар че тук на някои не им изнасяше това.
    А ревю ще видя кога ще му направя, защото още го тествам.
    Spikul
  • Честито!
    Каза и го направи.
    Ще усетиш предимството на Snapdragon.
    Ако нямаш, купи си една док-станция Samsung DeX.
    Идеално е за голям телевизор.
    Scorpinox10
  • Чакаме ревю скоро :р
    Davidova
  • Мерси :)
    Spikul
  • Днес взех телефона и напълно оправда очакванията ми. Още не мога да генеразлизирам, но съм приятно изненадан и успя да ме грабне веднага. Айде честито, да му се радваш и да споделиш повече наблюдения като го ползваш някоя друга седмица.
    ka3anova
  • Днес взех телефона и напълно оправда очакванията ми. Още не мога да генеразлизирам, но съм приятно изненадан и успя да ме грабне веднага.
    Spikul