Samsung и Xiaomi създадоха 108MP сензор за камери

Samsung и Xiaomi създадоха 108MP сензор за камери

Samsung представи първия 108-мегапикселов сензор за смартфони – ISOCELL Bright HMX, чието масово производство започва по-късно през месеца. Сензорът ISOCELL Bright HMX е плод на сътрудничеството между корейците и Xiaomi, включва 108 милиона ефективни пиксела и е с размер 1/1.33 инча. Той е подходящ за снимане при всякакви условия, като абсорбира повече светлина при слабо осветени сцени, а за целта е използвана технология Tetracell за комбиниране на четири пиксела в един с по-големи размери.

В резултат на това се получават снимки с размер 27MP, които би трябвало да са с по-висока детайлност. Сензорът се управлява от автоматичния механизъм Smart-ISO, който при силна околна светлина понижава нивото на ISO за подобряване на наситеността на пикселите и постигане на ярки снимки. При ограничена светлина системата прилага по-висока чувствителност, което помага за намаляване на шумът в изображенията. HMX поддържа запис на видео без загуби в полето на видимост при резолюция до 6K (6016 x 3384) с 30 fps. Масовото производство на Samsung ISOCELL Bright HMX ще започне този месец.

Източник: Samsung

Препоръчани оферти

 • Размерът на сензора сам по себе си не казва много. При еднаква резолюция по-голям сензор позволява по-голям размер на пиксела, което значи, че самият пиксел може да поеме повече светлина. Т.е. при този размер на сензора и тази резолюция (на базата на бързи сметки на ум; поправете ме, ако греша) резултат ще е приблизително равен на основната камера в P30 Pro например. Разбира се, самата резолюция е голям плюс, когато искаш да приближаваш повече, или когато искаш качествена снимка на пейзаж или портрет. Друг въпрос е каква "обективче" ще сложиш пред този сензор, за да може да поеме тази резолюция. Да излезе някой модел, да се пуснат RAW снимки, за да се избегне сравнението с допълнително заострените снимки от софтуера на производителя, тогава ще можем да сравним.
  muamamu1
 • Реално хората нямат нужда от толкова големи сензори, които само запълват с огромни снимки паметта на телефона! Явно със сензорите могат да прогресират... първо беше с дисплеите, после с чиповете,а сега със сензорите на камерите. Честно да ти кажа ти си първият човек който виждам да се оплаква, че може да му сложат по-голям сензор в телефона. А размера от 1/1.33" е наистина впечатляващ и до колкото се сещам май само Nokia 808 е ползвала малко по-голям. Ако те притеснява резолюцията на снимките, едва ли ще е проблем тя да се свали, ама пак ще е яко да взима информацията от 16 физически пиксела за всеки 1 пиксел от 6-7MP снимка.
  Но да видим и реалния резултат, пък ще коментираме.

  Не разбрах и комнтара ти за дисплеите, прекалено големи ли ти се струват или с прекалено голяма резоюция?
  board
 • И на кой телефон му е нужен 108 мегапикселов сензор или 27 въобще? Какво толкова ще гледате? Космите с носа? Пъпките? Реално хората нямат нужда от толкова големи сензори, които само запълват с огромни снимки паметта на телефона! Явно със сензорите могат да прогресират... първо беше с дисплеите, после с чиповете,а сега със сензорите на камерите.
  Според мен трябва да се насочат към разработването на по-големи батерии в по-малко боди!
  Стига с тези сензори!
  На теб може да не са ти нужни, но на мен примерно са ми нужни, за да се потопя в детайлността на снимката като я кача на компа и я зуумна.
  Аз примерно не държа батерията да изкарва 7 дни, защото това пък за мен не е най-важното.
  Та за всеки влак си има пътници.
  Spikul
 • И на кой телефон му е нужен 108 мегапикселов сензор или 27 въобще? Какво толкова ще гледате? Космите с носа? Пъпките? Реално хората нямат нужда от толкова големи сензори, които само запълват с огромни снимки паметта на телефона! Явно със сензорите могат да прогресират... първо беше с дисплеите, после с чиповете,а сега със сензорите на камерите. Според мен трябва да се насочат към разработването на по-големи батерии в по-малко боди! Стига с тези сензори!
  amato17