Samsung са готови да произвеждат чипове по 5nm процес

Samsung са готови да произвеждат чипове по 5nm процес

Samsung официално обявиха, че са приключили работата по въвеждането на 5nm EUV процес за изработка на чипове и вече имат готовност да произвеждат мостри за клиенти. Корейската компания твърди, че новият процес осигурява 25% по-голяма площ за транзистори и намалява консумацията на енергия с до 20% спрямо сегашните 7nm решения. В същото време производителността на чиповете би трябвало да се увеличи с 10% при същия разход на енергия.

Новият процес използва екстремна ултравиолетова литография (EUV) и за момента е въведен успешно във фабриката на Samsung в корейския град Хвасон-си. Производствената мощност в момента е в процес на увеличение, а масовото производство ще стартира в началото на 2020 година. Това означава на практика, че първите смартфони с чипове по 5nm процес най-вероятно ще са следващите издания на флагманите от серията Galaxy S, които ще се появят през първото тримесечие на следващата година. От Samsung също така обявиха, че работят и по 6nm ЕUV процес в сътрудничество със свои външни клиенти.

Източник: Samsung

Препоръчани оферти

  • -
    Blue Sky
  • И накрая следващия снапдрагон по 5нм процес, ще се окаже по-добър от Ексинос-а, а ние европейските потребители отново няма да имаме избор.
    Ванката