Samsung са готови да произвеждат чипове по 5nm процес

Samsung официално обявиха, че са приключили работата по въвеждането на 5nm EUV процес за изработка на чипове и вече имат готовност да произвеждат мостри за клиенти. Корейската компания твърди, че новият процес осигурява 25% по-голяма площ за транзистори и намалява консумацията на енергия с до 20% спрямо сегашните 7nm решения. В същото време производителността на чиповете би трябвало да се увеличи с 10% при същия разход на енергия.

Новият процес използва екстремна ултравиолетова литография (EUV) и за момента е въведен успешно във фабриката на Samsung в корейския град Хвасон-си. Производствената мощност в момента е в процес на увеличение, а масовото производство ще стартира в началото на 2020 година. Това означава на практика, че първите смартфони с чипове по 5nm процес най-вероятно ще са следващите издания на флагманите от серията Galaxy S, които ще се появят през първото тримесечие на следващата година. От Samsung също така обявиха, че работят и по 6nm ЕUV процес в сътрудничество със свои външни клиенти.

Източник: Samsung

  • И накрая следващия снапдрагон по 5нм процес, ще се окаже по-добър от Ексинос-а, а ние европейските потребители отново няма да имаме избор. Не се знае. Две поколения Exynos бяха по-добри от Snapdragon, сега 2 поколения е точно обратното. Има някакви договорки между тях защото Самсунг нямаше право да предоставя процесори на други производители. Имах note 9 с Exynos и сега със Snapdragon, разлика никаква.
    Legolaself01
  • -
    Blue Sky
  • И накрая следващия снапдрагон по 5нм процес, ще се окаже по-добър от Ексинос-а, а ние европейските потребители отново няма да имаме избор.
    Ванката