Samsung ще активира FM радиото в новите телефони за САЩ и Канада

Samsung ще активира FM радиото в новите телефони за САЩ и Канада

Samsung е поредната компания, която ще отключи достъпа до FM чиповете в своите телефони, които се продават в Щатите и Канада. Това става ясно от съобщение на компанията зад приложението NextRadio, което се ползва за активиране на тези възможности. В него се посочва, че става дума за бъдещите телефони на корейците – старите телефони не се поддържат, вероятно защото те вече са преминали през сертифициране от FCC и активирането на нови безжични възможности ще изисква ново посещение в агенцията.

FM приемници има в много от телефоните, защото те са интегрирани в чипсетите, но в повечето случаи достъпът до тях е забранен. Слушането на ефирни радиостанции пести енергията в батерията, но пък потребителите нямат контрол върху съдържанието, което е възможно при ползване на стрийминг услуги за музика. Освен за забавление FM радиото има и друга важна задача – осигуряването на животоспасяваща информация при бедствия и аварии, когато мобилните мрежи са извън строя.

След урагана Харви председателят на FCC Ажит Пай призова участниците на мобилния пазар да активират  FM приемниците в продуктите си, за да могат потребителите да останат информирани в спешни ситуации. Обръщението беше и към Apple, но компанията отговори, че по-новите iPhone 7 и 8 не разполагат с необходимите чипове, и посочи, че в по-старите телефони са въведени други функции за сигурност. Според информацията на FCC около 44% от най-продаваните телефони в Щатите имат FM чипове спрямо 80% в Мексико.

Източник: PRNewswire