Samsung ще инвестира 22 милиарда долара в 5G, ИИ и др.

Samsung ще инвестира 22 милиарда долара в 5G, ИИ и др.

През последните години разнообразните бизнес начинания на Samsung успяха да донесат значителни приходи на компанията и тя е готова да инвестира голяма част от тях в нови технологии, на които разчита да се окажат двигател на растежа в бъдеще. Корейците обявиха, че през следващите 3 години се канят да вложат 25 трилиона вона (22.3 милиарда долара) в области като изкуствен интелект, 5G, електронни компоненти за автомобили и биологични продукти.

Компанията планира и да стане водеща сила в стимулирането на екосистемата от иновативни бизнеси за цифровата икономика, като отвори своята инвестиционна програма C-Lab за външни и вътрешни стартъпи и освен това ще осигури софтуерно обучение. По отношение на ИИ Samsung иска да увеличи броя на занимаващите се с това служители до 1000 във всичките си глобални изследователски центрове. Компанията има намерения и да се превърне в глобален играч на пазарите за 5G чипсети и свързаните с тях устройства и оборудване. Samsung гледа и към електронните компоненти за бъдещите автономни автомобили, като ще се възползва от своя опит в полупроводниците, телекомуникациите и дисплеите.

Компанията не смята да изостава и биологичните продукти, като отчита сериозен ръст при производството по поръчка и създаването на копия (т.нар. biosimilar) на разработките на други производители. Заедно с това Samsung ще увеличи подкрепата си за основна научна дейност за откриването на нови възможности за ръст. Като се включат и капиталовите разходи през следващите 3 години, Samsung всъщност ще инвестира 180 трилиона вона (161 милиарда долара) и ще създаде още 40 000 работни места. 130 трилиона вона от сумата ще бъдат похарчени в Република Корея.

Източник: Samsung