Samsung започва масовото производство на нови RAM модули за смартфони

Samsung започва масовото производство на нови RAM модули за смартфони

Едва пет месеца след като започна масовото производство на LPDDR5 RAM модули с капацитет 12 гигабайта (GB), Samsung вече произвежда и 16-гигабайтови. Това става в завода на компанията в Пьонтек. Корейците обявиха, че използват 10-нанометров (nm) процес, а скоростите на трансфер на данни, които се постигат, са до 5500 мегабита в с секунда (Mb/s).

Новите модули се състоят от осем 12-гигабитови (Gb) и четири 8Gb чипа. От Samsung отбелязват, че модулите, които са предназначени за смартфони, позволяват постигането на двойно по-голям капацитет DRAM спрямо редица компютри.

Нуждата за предоставяне на по-голям капацитет на системната памет идва от необходимостта за постигане на по-висока производителност. Тя от своя страна е породена от въвеждането на нови технологии като 5G и системи с Изкуствен интелект при различни функционалности.

По-късно през годината Samsung планира да започне масовото производство и на 16Gb LPDDR5 модули. Те ще са базирани на трето поколение процес от 10nm клас (1z). Максималната постижима скорост на трансфер на данни при тях ще е до 6400 Mb/s.

Източник: Samsung

 • Да не споменаваме и размерите на шините.
  В повечето случаи имаш една 32 битова шина на телефон, при компютрите са множество по 64, което означава, че през тях може да минава осезаемо повече информация за единица време от колкото при телефон.
  radko89
 • Сравнение на ябълки с портокали. Даже и паметта в HEDT и тази в лаптоп или игрова конзола са несравними, особено в комбинация с останалите елементи като част от крайна производителност. Телефон може да се използва за игри с тип мобилна Нинтендо/Сега графика, рязане на mp3-ки за рингтонове, базови операции по отваряне/редактиране на текстови и спредшийт файлове и уеб браузинг/гледане на видео. Ядрата, охлаждането и графичната производителност на HEDT/workstation PC в комбинация с вече стандарт 3.2GHz+ RAM предоставят поне десетки пъти повече, даже и за домашно ползване. Просто предназначението на едните и другите е различно, макар че за базови цели и за над 95% от пазара една напълно асемблирана силиконова SoC плочка, произведена в някой завод + дистанционно управлявана OS с настройки и актуализации от OEM-а си им е напълно достатъчна за точно базовите операции on the go или по принцип. За какво да даваш 2500 лв. за 2080Ti с 11GB VRAM плюс поне още 1500 за CPU, MoBo, охлаждане и какво ли още не, като една конзола за 500-800 лв. с всичко накуп без асемблиране, овърклок и каквито и да било познания ще ти дадат същото крайно преживяване?
  MEnergy
 • За мен не е парадокс, а нормално развитие при технологиите :)
  Боби13
 • -
  npet