САЩ иска да ограничи достъпа на Huawei до чипове

САЩ иска да ограничи достъпа на Huawei до чипове

Следващата стъпка, която САЩ може да предприеме в своята битка с Huawei, е свързана с ограничаване достъпа на компанията до така важните за нейните продукти чипове. Според източници на Reuters администрацията на Тръмп обмисля промени в щатските регулации, които ще позволят блокиране на доставките на чипове от компании като TSMC към китайския гигант.

Тези рестрикции ще са сред обсъжданите няколко опции по време на среща на високо ниво в САЩ през тази и следващата седмица. Предложението за чиповете е на ниво чернова, но одобрението му все още е далеч от сигурно. Ако все пак бъде прието ще представлява сериозен удар върху Huawei и TSMC, която прави чиповете на HiSilicon, а освен това обслужва Apple и Qualcomm.

За да засегнат Huawei, американците може да променят правилото Foreign Direct Product, което засяга някои направени в чужбина продукти, като се ползват американски технологии или софтуер, подлежащи на регулации. Според черновата на предложението американското правителство ще принуди чуждите компании, които ползват щатско оборудване за производство на чипове, да получат лиценз, за да доставят продукти на Huawei.

Този разширен експортен контрол обаче може да разгневи съюзниците на САЩ в световен мащаб. Хора в администрацията на Тръмп се опасяват, че подобна мярка може да ядосат Пекин, и то толкова скоро след подписването на търговската сделка между двете страни. Освен това има опасения, че рестрикциите може да стимулират иновациите извън САЩ и да са в полза на чуждестранни конкуренти. От Reuters посочват, че почти всички производители на чипове ползват оборудване на американски компании като KLA, Lam Research и Applied Materials.

Източник: Reuters