САЩ отново натискат ЕС да не използва оборудване на Huawei

Администрацията на Доналд Тръмп предприе нова офанзива срещу Huawei. Американски дипломат е споделил пред Reuters, че в момента тече нова кампания, чиято цел е да убеди държавите от ЕС да не използват оборудване на Huawei при изграждането на своите 5G мрежи. За целта американците вече са осъществили срещи с Европейската комисия и белгийското правителство. Според САЩ европейците трябва да са много предпазливи и да не сключват договори с непроверени доставчици от страни като Китай. Според хората на Тръмп КНР може да използва мрежите за шпионаж.

Според дипломата Вашингтон използва различни подходи при опитите си да изолира Huawei от ключовия пазар на Стария континент, като това включва разговори по време на срещи на НАТО, както и на различни други международни форуми. В случая САЩ твърдят, че използването на китайско оборудване в съюзни държави може да има влияние и върху националната сигурност на американците, защото останалите държави от Североатлантическия пакт имат достъп до класифицирана информация. Любопитното е, че към момента дипломатите на Тръмп не могат да предоставят никакви доказателства за своите обвинения, които все повече изглеждат като част от търговската война между САЩ и Китай.

Официалното твърдение е, че КНР е еднопартийна система, а местните закони задължавали всяка компания да сътрудничи с властите по въпроси на борбата с тероризма и при разузнаването. Според информация на Reuters Европейската комисия разглежда американските предложения за забрана на използване на оборудване на Huawei, но работата по въпроса е на много ранен етап и не се очаква скоро да има каквото и да е било решение. В същото време германският канцлер Ангела Меркел обяви, че страната ще въведе строги изисквания за сигурност на мобилните мрежи, но поне към момента няма данни това да засяга директно китайските компании. Властите във Франция също са на сходна позиция и на този етап не възнамеряват да се поддават на американския натиск.

Източник: Reuters

 • Едва ли спора е технологичен или поне не посоката на трансфера е обратната на твърденията . Уауей от няколко години е номер едно при патентоването на технологии. По-скоро е от типа спорове, които видяхме да се разиграва първо със Сименс, след това с Ериксон и Нокиа и днес със Самсунг и китайските компании. Разликата е в това че Китайското правителство е на сраната на Уауей, когато чужда сила ги заплашва. Няма да ги раздробят на парчета и едва ли ще наемат външен мениджмънт, нито пък ще си уволнят инженерите и нарежат сървърите на скрап.
  A4i
 • Незнам кой е прав и кой крив, но си мисля, че най-вероятно и от двете страни си има причини за тази ситуация. Публична тайна е, че китайци, корейци, индийци крадът технологии и ги предават на свои национални фирми. Невярвам, че Huawei са невинни... Не защитавам и американците. Шпиономанията отдавна е национален преоритет в много държави. По-малко доверие независимо от националността.
  kimy
 • Като няма какво да крият , за какво се притесняват? Пък и за Китайското оборудване се предполага че евентуално може би се използва за шпионаж, докато за Американското се знае със сигурност че това е така.
  A4i
 • Ами те тука трябва да закрият Булсат, теленор и виваком в такъв случай. Късно е. Проникването в Европа е твърде голямо. Ако все пак успеят цената ще е много висока и ответната омраза голяма. Само това им липсва...
  tzincbg
 • Недей, че сега ще те изкарат платен коментатор. :D
  muamamu1
 • Егати наглостта и кампанията. Нямаш нищо насреща, а и да имаш го налагаш и на другия свят. Няма толкова долна държава, която не спира да си вре носа другаде и да учи всички. Само се чудя защо още не са забранили Apple продукти в Китай.
  PanasonicMobile