САЩ със стъпка срещу производството на съвременни чипове в Китай

САЩ със стъпка срещу производството на съвременни чипове в Китай

Американският Конгрес прие нова програма за насърчаване на производството на чипове в САЩ. Тя включва 52 милиарда долара, но компаниите, които получават финансиране от нея не трябва да увеличават производството си на съвременни чипове в Китай.

Това изискване е доста вероятно да засегне компании като Intel и TSMC, които имат значителни инвестиции в страната. Така TSMC няма да има възможно да подобри съществуващите си съоръжения, изпускайки възможности за растеж. Въпросният Chips and Science Act забранява разширяването на производството на чипове по-напреднали от 28-нанометровата технология за 10 години.

28-нанометровите чипове са няколко поколения назад от най-съвременните технологии, но все пак се използват в широк кръг от чипове. Intel лобира усилено против ограниченията за инвестиции в Китай, като компанията възнамеряваше да разшири значително производството си в страната.

Междувременно китайската SMIC може да произвежда и по-напреднали чипове, спрямо 28-нанометровата технология, но все още изостава значително спрямо най-новите разработки. Бъдещите разработки са силно ограничени от наложените от САЩ санкции през изминалите години.

Източник: Bloomberg

Оферти на деня