САЩ временно вдигнаха част от санкциите срещу Huawei

САЩ временно вдигнаха част от санкциите срещу Huawei

Напълно според очакванията Министерството на търговията на САЩ временно отмени санкциите срещу Huawei. Китайската компания получи 90-дневен лиценз (до 19 август) за извършване на определени сделки с американски контрагенти. Целта на мярката е да се осигури възможност за поддръжка на малките мобилни мрежи в селските региони на САЩ, които разчитат на оборудване на Huawei и бяха сериозно засегнати от наложеното ембарго, както и да се осигури софтуерна и хардуерна поддръжка на вече налични на пазара устройства. В същото време обаче китайският концерн все още има забрана за закупуването на американски компоненти за производството на нови продукти.

В официалното изявление на Министерството на търговията на САЩ се подчертава именно загрижеността за малките мобилни оператори в страната и се подчертава, че така им се дава време да направят необходимите промени в мрежите си. В същото време основателят на Huawei Рен Джънфей даде интервю за китайската държавна телевизия CCTV. Той заяви, че временният лиценз даден от САЩ няма особено значение за компанията и Huawei е била напълно подготвена за случилото се в последните дни. Джънфей е на мнение, че САЩ сериозно подценяват ръководената от него структура, а Huawei има капацитета да замени чиповете, които купува от САЩ със свои собствени.

Рен Джънфей също така обяви, че проблемите на компанията са изцяло с правителството, а не с търговските партньори. Президентът на Асоциацията за производителите на полупроводници в САЩ Джон Нойфер заяви, че организацията иска допълнителни облекчения за Huawei и Министерството на търговията ще трябва сериозно да разшири изданения лиценз. Според Нойфер целите на властите в областта на сигурността не трябва да нарушават възможностите на индустрията да остане конкурентна в световен мащаб и да запази своето технологично лидерство.

Според последни изчисления ходът на администрацията на Доналд Тръмп срещу Huawei ще лиши американски компании от 56.3 милиарда долара приходи в рамките на следващите пет години и ще застраши сериозно 74 000 работни места в страната. За момента не е ясно как точно ще процедира Министерството на търговията след изтичането на сегашния временен лиценз и дали то ще се вслуша в апелите на местния бизнес. Също така не е ясно и дали Huawei биха имали желание изобщо да се възползват от даденото облекчение или дали биха поддържали изградените с техни компоненти мрежи на територията на САЩ.

Източник: Reuters

Оферти на деня