САЩ временно вдигнаха част от санкциите срещу Huawei

Напълно според очакванията Министерството на търговията на САЩ временно отмени санкциите срещу Huawei. Китайската компания получи 90-дневен лиценз (до 19 август) за извършване на определени сделки с американски контрагенти. Целта на мярката е да се осигури възможност за поддръжка на малките мобилни мрежи в селските региони на САЩ, които разчитат на оборудване на Huawei и бяха сериозно засегнати от наложеното ембарго, както и да се осигури софтуерна и хардуерна поддръжка на вече налични на пазара устройства. В същото време обаче китайският концерн все още има забрана за закупуването на американски компоненти за производството на нови продукти.

В официалното изявление на Министерството на търговията на САЩ се подчертава именно загрижеността за малките мобилни оператори в страната и се подчертава, че така им се дава време да направят необходимите промени в мрежите си. В същото време основателят на Huawei Рен Джънфей даде интервю за китайската държавна телевизия CCTV. Той заяви, че временният лиценз даден от САЩ няма особено значение за компанията и Huawei е била напълно подготвена за случилото се в последните дни. Джънфей е на мнение, че САЩ сериозно подценяват ръководената от него структура, а Huawei има капацитета да замени чиповете, които купува от САЩ със свои собствени.

Рен Джънфей също така обяви, че проблемите на компанията са изцяло с правителството, а не с търговските партньори. Президентът на Асоциацията за производителите на полупроводници в САЩ Джон Нойфер заяви, че организацията иска допълнителни облекчения за Huawei и Министерството на търговията ще трябва сериозно да разшири изданения лиценз. Според Нойфер целите на властите в областта на сигурността не трябва да нарушават възможностите на индустрията да остане конкурентна в световен мащаб и да запази своето технологично лидерство.

Според последни изчисления ходът на администрацията на Доналд Тръмп срещу Huawei ще лиши американски компании от 56.3 милиарда долара приходи в рамките на следващите пет години и ще застраши сериозно 74 000 работни места в страната. За момента не е ясно как точно ще процедира Министерството на търговията след изтичането на сегашния временен лиценз и дали то ще се вслуша в апелите на местния бизнес. Също така не е ясно и дали Huawei биха имали желание изобщо да се възползват от даденото облекчение или дали биха поддържали изградените с техни компоненти мрежи на територията на САЩ.

Източник: Reuters