Създателят на WhatsApp напуска

Изпълнителният директор на популярната услуга за комуникация WhatsApp, който е неин създател, обяви, че напуска поста си. В публикация във Facebook Ян Кум обяви, че иска да си почине, за да се захване с любими неща извън технологичния сектор. В същото време публикация на Washington Post твърди, че Кум е бил в конфликт с Facebook около стратегията за развитие на WhatsApp – с 1.5 милиарда потребители на месец това е най-голямата услуга за комуникация в света. Изданието пише, че Кум е бил против опитите на най-голямата социална мрежа да ползва личните данни на потребителите и да отслаби използваните стандарти за криптиране на информацията.

Роденият в Украйна Ян Кум и Браян Актън създават WhatsApp през 2009 година, а през 2014 я продават на Facebook за 19 милиарда долара. Двамата се бореха за защитата и независимостта на данните на нейните потребители и бяха направили това едно от условията при покупката на компанията от Facebook. През последните месеци обаче отношенията им с компанията майка се влошават и през ноември миналата година Браян Актън напусна, за да се присъедини към критикуващите Facebook.

През март той дори се включи в кампанията #deletefacebook, която се надигна след разкритията за злоупотребата на Cambridge Analytica с личните данни на милиони потребители на социалната мрежа. Кум и Актън са против комерсиализирането на WhatsApp, в която няма реклами. Според Washington Post в плановете на Facebook влиза достъп до телефонните номера на потребителите на услугата и до други техни данни. Миналата година ЕС наложи на Facebook глоба от 122 милиона долара за “осигуряването на невярна или подвеждаща информация” за намеренията на компанията при покупката на WhatsApp.

Източник: BBC, Washington Post

Финтех революцията е вече факт. Разбери как да сложиш целия си портфейл в смартфона.