Серията Huawei P50 може да предложи иновативна течна леща

Серията Huawei P50 може да предложи иновативна течна леща

Ако се вярва на информация от Китай, Huawei отново ще се опита да внесе съществени иновации в следващите смартфони от насочената към мобилната фотография серия Р. Според цитирани от сайта MyDrivers източници компанията планира да комерсиализира нов тип лещи, които ще включват течност. Твърди се, че този компонент ще се ползва главно в телефото камерата.

Изданието посочва, че компанията работи в тази насока отдавна и още в края на миналата година е подала заявка за получаване на патент за разработката. Технологията може да ускори фокусирането до милисекунди, с колкото го прави и човешкото око, а освен това се постига и почти 100% точност. В нея се ползва течност, която служи за фокусиране на изображението, а формата й се променя с подаване на електричество.

Сред другите ползи са по-добро отчитане на разстоянието до обектите, по-добра стабилизация на изображението, премахване на необходимостта от 3D ToF сензор и заемане на по-малко място спрямо традиционните решения. Това са все неща, които са изключително важни в ограниченото пространство на съвременните мобилни телефони.

Идеята за такива компоненти не е нова - в сайта сме отразявали подобни разработки преди повече от 15 години, но досега те така и не се бяха появявали в смартфони. Не е изключено именно Huawei да успее да го направи. Една от компаниите, работещи в тази област, е френската Varioptic, която вече е част от Corning. Тя обаче се фокусира върху течните лещи за промишлени камери.

Източник: MyDrivers


Втора употреба с гаранция