Сгъваемото устройство Surface може и да не достигне до пазара

През последните дни получихме ново потвърждение, че Microsoft работи по иновативно сгъваемо устройство в серията Surface, което се разработва под кодовото име Andromeda. Тогава споменахме, че премиерата на джаджата е планирана за тази година, но нова информация от ZDNet рисува различна картина. Според източници на експерта по проектите на Microsoft - Мери Джо Фоули, устройството и платформата AndromedaOS, която ще го задвижва, едва ли ще се появят през тази година.

Информацията твърди, че наскоро мениджъри в Microsoft са решили, че частите от софтуера Andromeda, които е трябвало да бъдат добавени в следващото издание на Windows 10 с кодово име Redstone 5 (очакваме го през октомври), няма да бъдат включени в него. Отчасти това се дължи на графика на разработка и на качеството на софтуера, а освен това компанията смята, че няма причина да пусне сгъваемото устройство на пазара сега. Официално потвърждение за разработките на име Andromeda все още няма.

ZDNet посочва, че макар устройството да има възможности за ползване на мобилна мрежа, то не е предвидено като конкурент на смартфоните с iOS и Android. Другата причина за продължаване на работата по хардуера и софтуера е свързана със скорошните рокади във висшите управленски етажи на организацията, разработваща Windows. Според ZDNet Andromeda или неговият наследник все пак може да се появят на пазара по някое време в бъдещето, но вместо устройство с размерите на мобилен телефон би трябвало да очакваме нещо като малък сгъваем компютър, който ще работи и с Win32 приложения, а не само с Univeral Windows Platform (UWP) от Microsoft Store.

Източник: ZDNet

 • @PoceH_BS Подписах (yes)
  npet
 • На мен ми говори, но аз се включих в купона с Debian 6, ползвах базирания на него български проект Тиликс, а после УСУ - Учи свободен с убунту. Пичът даже имаше софтуер, с който клипчетата на китайските mp4 плеъри изглеждаха нормално... :)
  tzincbg
 • [Quote]Като приключи приказката ще мина на зеленото, дето е на картата ти, с нежелание щото от тази иконоиада ми се повръща, ама нейсе[/Quote] Всеки си решава сам за себе си какво ще използва или не използва, не агитирам никого да споделя моя избор. На мен ми е комфортно да използвам Андроид, защото използвам Линукс от далечната 1997-ма година. п.п. Debian 1.3 Bo, но това надали ще говори нещо на някого от този форум.
  PoceH_BS
 • В интерес на истината W10M все още работи и е жив за разлика от Стивето Джобсов, единствения проблем са мобилните приложения, голяма част от които, за мен са пълна боза, а и за много болните - игри, аз бях много вътре в throne wars, но те я спряха за всички платформи (no). Като приключи приказката ще мина на зеленото, дето е на картата ти, с нежелание щото от тази иконоиада ми се повръща, ама нейсе :P
  n1
 • Петицията е стартирана на 06.07.2018 г. За повече инфо - https://mspoweruser.com/andromeda-and-surface-phone-declared-dead-once-again/
  PoceH_BS
 • Вече едва ли остана някоя фирма, която не разбра, че най-скъпото нещо в днешно, а и в бъдещо, време е информацията. Пряко следствие от това са облачните услуги. И за това всички, без изключение се хвърлиха на там. Абонаментна такса, на някакъв период. Тече постоянно и сигурно. Индиецът преди да стъпи на кормилото на Microsoft, беше шефа на облачните им услуги и беше много наясно с това. Още когато беше бума в производството на телефони с тяхната ОС (по спомен), печалбата беше 3%. Останалите 97% бяха от Андроид. И това бяха само лицензиите. Сега добавиха различните техни услуги в Android/iOS и печалбата скочи. И махнаха тези 3%. И аз да бях шефа на тази фирма, и аз бих направил същото. От устройства не се печели, но има средства/разходи за развой. Постоянно се вижда нагледно това. Гугъл сменя цветовете, добавя библиотеки за нов хардуер, маха поддръжката на стари устройства и имате нова версия – минимални разходи, максимален резултат. При Apple е друго. Там, ако те не произвеждат хардуера, няма къде да си пласират услугите. За това последните години нищо ново на тема хардуер. Променят се само услугите. Още когато се говореше, че ще спират мобилната ос, написах, че никой няма да поддържа ОС за 2-3 милиона устройства. Приблизително погледнато, на година се продават по около 100 милиона телефона от водещите фирми. И то при практически никакви нови разработки на тема хардуер. Ако тази петиция стигне поне 100 милиона подписа, може и някой да се замисли. Но това е нереално. И има голяма разлика, дали ще се поддържа ОС, защото ще се продадат на година 100 милиона, или ще се измисли нова ОС, и тепърва ще се продават някога тази бройка устройства. Въобще умряла работа. Всичко в днешно време се мисли със срок на връщане на инвестицията след няколко месеца. И толкова месеца се разработва.. Кофти, но става дума за пари, много пари. Нищо лично, само бизнес.. == А най ми се гади от страници, в които има някаква информация, актуална към някакъв момент, и никъде не се вижда дата на публикуване на тази информация. В случая, кога е стартирана тази петиция …
  StefiMo
 • В интерес на истината, Microsoft винаги са правили много надеждни и бързи МОБИЛНИ операционни системи, но никога не са били достатъчно оценявани. Хората си мислят, че има проблеми и вируси като на компютъра, а то няма нищо общо.
  tzincbg
 • Хайде верните фенове, вие сте - https://www.change.org/p/all-the-people-who-would-buy-the-phone-show-microsoft-the-demand-for-the-surface-phone-or-andromeda
  PoceH_BS
 • [Quote]Windows-ът е по-напред като дизайн и стабилност, докато Андроида печели с богатия си App Store[/Quote] (yes)
  npet
 • Преди 1 година още не бяха представили финалната версия.Остава да ми кажеш че си от тестърите...
  AVKansazov
 • Е, те повечето телефони вече са достатъчно мощни да работят мазничко и приятно дори под Андроид и дори под модификации като MIUI /Touch Wiz/ EMUI/VIBE OS. Особено ако ги почистваш от боклуци веднъж месечно.
  tzincbg
 • Сложих 2 лаунчера включително и Microsoft, но предимно карам на стоковия. Вече мога да съпоставя двете ОС-и. Лично за мен, Windows-ът е по-напред като дизайн и стабилност, докато Андроида печели с богатия си App Store. Но като няма Windows, ще карам с Андроида. Върши работа.
  abando
 • Аз след 2 години WP и 2 WM след като видях, че няма да изкарат surface phone върнах обратно на WP с една златна 930 на промоция от амазона. Дано до 2-3 години се сетят да изкарат нещо. P.S. чак на мен ми стана чудно като си дадох сметка, че никога не съм ползвам Android или iOS на телефон :)
  tweeg
 • Пробва ли с Microsoft Launcher или друго максимално да майкрософтизираш роботчето? Имаше нещо писано в WindowsCentral по темата :D
  n1
 • Добре де, от 1г с 8.0, от 7 месеца с 8,1 :)
  abando
 • [Quote]вече от [u]1 г[/u] съм с Android 8.1 Oreo[/Quote] :D
  AVKansazov
 • Напълно съм съгласен с теб, Андроид е най-скапаната ос от 3-те които ползвам.
  terry1
 • След 4 години с Windows телефони, вече от 1 г съм с Android 8.1 Oreo. Само ще кажа, че нямам търпение да премина обратно, но за съжаление ново устройство не се очертава в близко бъдеще.
  abando