Шефът на Amazon добави милиарди към богатството си от началото на пандемията

Шефът на Amazon добави милиарди към богатството си от началото на пандемията

Пандемията от новия коронавирус постави пред изпитание глобалната икономика, но за някои компании тя се оказа възможност да разширят своя бизнес. Един от секторите, които отчитат сериозен ръст през последните седмица, е този на онлайн търговията и в това няма нищо изненадващо, защото останалите вкъщи хора започнаха да купуват необходимото от различни електронни магазини.

Кризата се оказа особено благодатна и за онлайн гиганта Amazon, чиито акции поскъпнаха през последните седмици. Това на свой ред се отрази и на богатството на основателя на компанията Джеф Безос, който притежава 11% от Amazon. Така от началото на пандемията той е добавил 26 милиарда долара към своето богатство и според Bloomberg Billionaires Index то вече е 140 милиарда долара, което заздрави неговата позиция на най-богатия човек в света.

Amazon нае хиляди допълнителни служители, за да се справи с огромното търсене на услугите й, но заедно с това към нея бяха отправени критики заради недостатъчните мерки за гарантиране сигурността на наетите на работните им места. Семейството зад веригата Walmart също увеличи значително богатството си през тази година - нарастването е с 5% до 169 милиарда долара, което го постави на първото място в семейната класация на Bloomberg.

Източник: BBC