Шефът на Huawei предупреди за нарастващото дигитално разделение

Шефът на Huawei предупреди за нарастващото дигитално разделение

По време на своята реч при откриването на мобилния конгрес в Шанхай ротационния председател на Huawei Кен Ху обърна внимание на голямото влияние, което оказва COVID-19 върху държавите, бизнесите и хората по света и се спря на ролята на технологиите в борбата с пандемията.

Според него иновациите не са свързани само с решаване на днешните предизвикателства, а имат важно значение за бъдещето. Ху изтъкна, че след овладяване на пандемията трябва да се помисли сериозно какви иновации могат се създадат за подобряване качеството на живот, за "поумняването" на бизнеса и за създаването на по-приобщаващ свят.

Кен Ху посочи, че докато неравномерния достъп до дигитални технологии и умения е разширил дигиталното разделение, пандемията е влошила значително ситуацията, а с нея дойдоха и нови изисквания за качеството на комуникационната инфраструктура. На фона на безпрецедентните предизвикателства се ускоряват процесите на дигитализация и все повече компании залагат на дигиталните технологии, допълни Ху.

Той обясни и промените в разпределението на трафика на данни - преди пандемията са се наблюдавали изразени пикове и спадове, но сега вече няма ясна граница между тях. Кризата е довела и до увеличение на трафика на данни средно с 50% в глобален мащаб. Размити са границите между потреблението на данни навън и на закрито и в населени и селски райони.

Компанията вижда и много възможности за дигитална трансформация. Huawei прогнозира, че до 2025 година 97% от големите компании ще ползват ИИ. Според други мнения през същата година 55% от брутния вътрешен продукт на Китай ще се генерира от дигиталната икономика, а 60% от глобалните приходи на телекомите ще са от промишлени клиенти.

За да се изпълнят тези прогнози "всички сектори на промишлеността трябва да се фокусират върху подобряване на техните възможности, изграждането на екосистема и създаването на стойност с дигитални технологии", допълни Ху. От неговите думи става ясно, че заедно със своите партньори и регионални оператори Huawei е подписала над 1000 договора за промишлена употреба на 5G в над 20 индустрии.

Що се отнася до създаването на приобщаващ свят Кен Ху предупреди, че има реален риск от бавно възстановяването от пандемията. Той прогнозира увеличаващо се разделение между организациите и хората, които активно се възползват от дигиталните технологии и тези, които не го правят. За да се избегне небалансираното развитие и се намали дигиталното разделението Ху смята, че фокусът на иновациите трябва да се насочи към създаването на по-голяма социална стойност.

Председателят на Huawei призна още, че 2020 не е била лесна година за компанията, но тя е успяла да постигне сравнително стабилни резултати в рамките на очакваните приходи и печалба. Според него 2020 е била и година на учене, която ще донесе много възможности за компанията в бъдеще.

Източник: Mobile Wold Live, Huawei

 • Имаше една публикация днес от шефа на Microsoft България. И той обяснява, че до 2030 година 800 млн. човека трябва да придобият нови дигитални умения. Тия толкова ли не се сещат, че сега е момента за крачка назад и хората да почнат да придобиват умения да си отглеждат храна, да поправят разни неща. Ясно е, че западният свят живее изцяло в дигитална среда, но също така е ясно и че се занимава с пълни глупости, които при една по-продължителна блокада, ще са доста безсмислени - блогръство, инфлуенсърство, търговия с криптовалути.
  ipolit
 • Точно Huawei пуснаха Ковид ! Аполоне, и ти ли си като този трол ! Отиди в dir. bg, за да видиш този трол какъв аватар използва :) Комбинация от Путин и Ким Че Ун :) А Самсунг, Гугъл или Ябълката не подслушват ! Явно и сте братя по оръжие с този трол !
  Боби13
 • Тия нали ги закриха вече? А "шефа" на Ху-ймивей спомена ли що е това разделение? Че освен сакнциите, които им наложи Америка заради шпиониране, пуснаха и чумата Ковид-19 и над 10000 българи загинаха и продължават по 40-60 души на денонощие да си отиват заради жълтурите? Има логика, прав си !!!
  Но Covid-19 е Божие наказание за безбожното покение което е сега на земята.
  Fenche1
 • Аре бе, теб не те ли хвана вече короната че да мирясаш малко.
  AVKansazov
 • Путин-Ким Чен Ун, скривай се бързо, че вече Китайчетата стягат обръча и периметъра е до10 км :) Ще те набарат :)
  Боби13
 • Тия нали ги закриха вече? А "шефа" на Ху-ймивей спомена ли що е това разделение? Че освен сакнциите, които им наложи Америка заради шпиониране, пуснаха и чумата Ковид-19 и над 10000 българи загинаха и продължават по 40-60 души на денонощие да си отиват заради жълтурите? Гледай да не те хване "Китайската чума" че ще вземеш и ти да си идеш... Какво ли ще правим тогава-не знам!!!
  pretorianec
 • Тия нали ги закриха вече? А "шефа" на Ху-ймивей спомена ли що е това разделение? Че освен сакнциите, които им наложи Америка заради шпиониране, пуснаха и чумата Ковид-19 и над 10000 българи загинаха и продължават по 40-60 души на денонощие да си отиват заради жълтурите?
  strikercho