Шефът на Samsung Electronics може да се върне в затвора (обновено)

Шефът на Samsung Electronics може да се върне в затвора (обновено)

Заместник-председателят на Samsung Electronics Лий Джае-йонг (познат и като Джей Й. Лий), който на практика ръководи Samsung Group, може скоро да се върне пак в затвора. Южнокорейски прокурори се опитват да издействат заповед за арест на Лий Джае-йонг под предлог, че той трябва да остане в ареста, докато разследват новите обвинения срещу него.

Те отново са свързани със сливането през 2015 година на две компании на Samsung Group – Cheil Industries и Samsung C&T. Лий е обвинен в счетоводна измама и манипулация на цените на акциите, за които се твърди, че са му помогнали да получи по-голям контрол над огромната корпорация.

Ако обвинението успее, то Лий ще се върне отново в затвора, след като прекара повече от две години на свобода. Нов арест ще хвърли сянка върху перлата в короната на корпорацията – Samsung Electronics, чиито годишни приходи представляват 12% от брутния вътрешен продукт на Южна Корея, посочва Reuters.

Очаква се решението дали Лий да влезе в затвора да бъде взето рано във вторник. Съдът може да нареди той да бъде арестуван за период от 20 дни, докато обвинението напредне с разследването. След това трябва да бъдат повдигнати обвинения и да бъде насрочено дело. По време на процеса Лий може дa бъде задържан за срок до 6 месеца.

Източник: Reuters

Ново

Съдът е отхвърлил искането за нов арест на Лий Джае-йонг, което вероятно временно ще се отрази положително на цената на акциите на компанията. В същото време Лий не е напълно оневинен и разследването на неговите действия продължава.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция