Шефът на ултрамобилното подразделение на Intel напуска

След 24-годишен стаж Ананд Чандрасекар, който досега беше шеф на подразделението за ултрамобилни решения, напуска най-големия производител на чипове в света Intel. Причина за напускането не се посочва, но според Intel Чандрасекар има други планове, които иска да осъществи. Неговото място веднага ще бъде заето от Майк Бел и Дейв Уолън, които са вицепрезиденти на Intel Architecture Group. Междувременнно компанията потвърди, че продължава да прави необходимите инвестиции, за да гарантира максимално добро потребителско преживяване със смартфони и таблети с архитектурата на Intel, както и че ще направи всичко възможно до края на годината до пазара да достигне смартфон с нейни чипове.

Новината със сигурност е изненадваща, тъй като идва съвсем неочаквано, а коментарът подсказва, че напускането най-вероятно е свързано със стратегията на Intel при смартфоните, и по-точно в бавното й изпълнение. В същото време ARM продължава да заздравява позициите си. Intel вероятно вече започва да гледа много по-сериозно на смартфоните и таблетите, особено след като ръстът в популярността им застрашава бизнеса с лаптопи и компютри.

Междувременно компанията най-сетне се приближава до целта да има малък и енергийно ефективен Atom процесор за смартфони с платформата Medfield, която би трябвало да е готова до края на годината. Междувременно Nokia реши да се обърне към Windows Phone и да остави MeeGo като експериментална платформа. Intel обаче продължава да инвестира в мобилната си стратегия, като купува различни компании, за да оптимизира Atom - след като миналата година купи Infineon, преди седмици се сдоби и със Silicon Hive, които имат технологии за мобилна обработка на мултимедия.