Ще се откаже ли Microsoft от бизнеса със смартфони?

Ще се откаже ли Microsoft от бизнеса със смартфони?

След вчерашните новини, че от Microsoft си тръгват Стивън Илъп и Джо Харлоу, и двамата последните останали висши кадри от Nokia, сигурно мнозина са си задали въпроса дали това не е предвестие на по-големи сътресения в мобилните планове на Microsoft. Все пак досега компанията така и не успя да направи Windows Phone особено успешна платформа, макар че я позиционира на третата позиция по популярност далеч зад iOS и Android. Мнозина дори очакват през идните месеци американците да отпишат платените за телефоните на Nokia 7,2 милиарда долара или поне част от тях. Време ли е за Microsoft да се откаже от плановете си да се превърне в голям играч на мобилния пазар и да насочи усилията си другаде, например в подобряване на Windows 10?

Новата реорганизация ще комбинира управлявания досега от Илъп отдел за устройства с групата за Windows на Тери Майърсън, при което ще се създаде ново подразделение, наречено Windows and Devices Group (WDG). Според Microsoft новата организация ще помогне за осъществяването на визията за създаване на по-персонално преживяване, задвижвано от екосистемата на Windows, а комбинирането на ресурсите би трябвало да ускори въвеждането на иновации. Това звучи интересно, но в крайна сметка става дума за решение на Сатия Надела. По начало той не одобрява сделката за закупуване на мобилния бизнес на Nokia, която беше сключена още при управлението на Стив Балмър, и поставен пред свършен факт Надела ще се опита да трансформира подразделението и да го накара да работи като бизнеса с таблетите Surface.

Така компанията ще има пълната свобода да създава иновативни продукти с авангардни технологии, но пък може да постави спирачки пред амбициите за превръщане в голям играч при устройствата. В същото време компанията има една от най-силните екосистеми, която с идването на Windows 10 ще обхване много типове устройства и дори набиращата популярност категория на интернет на вещите (IoT) и ще стане основа за следващата вълна от иновации в технологичния сектор. Не е ясно обаче как ще се развие съдбата на серията Lumia, още повече че все още очакваме нов флагмански смартфон с Windows Phone. Такъв вероятно ще има при завършването на Windows 10 за телефони, но това няма да стане преди есента, тъй като дотогава Microsoft ще се фокусира върху Windows 10 за компютри. Тогава очакваме появата на телефони от други производители, които досега се въздържаха от това и се фокусираха върху Android.

Със сигурност Microsoft не може да си позволи да отсъства от мобилния пазар, който вече се превърна в най-голямата изчислителна платформа. Тя осигурява незаменима информация от първа ръка за това, което хората ползват и от какво имат нужда, която трудно може да се получи само с наблюдаване на конкурентите отстрани. Мобилният пазар заема и междинна позиция между компютрите и надигащия се интернет на вещите, който също е сред приоритетите на Microsoft и на партньорите им от Intel. IoT разчита на сензори, каквито вече има в  смартфоните, и е особено важно да се разбере начинът по-който функционират и как възможностите им могат да се използват за създаване на свързания свят на бъдещето.

В крайна сметка се съмняваме, че в близко бъдеще компанията ще спре да прави телефони, но не е изключено да намали работната ръка, която участва в този бизнес, и да го превърне в нещо като изследователска лаборатория за  IoT. Още повече че американците могат да понесат генерираните загуби от смартфоните и могат да го правят много по-дълго време от някоя по-малка компания. На таблетите Surface им трябваше известно време, преди да се превърнат в милиарден бизнес за Microsoft, макар че заради цената им остават по-скоро нишови. Американците може и да пропуснаха мобилната революция (както и Intel), но вече гледат какво ще дойде след смартфоните и искат да са готови за това.

Междувременно една друга смяна на длъжност остана встрани от медийното внимание – тази на Питър Скилман. След като създаде дизайна на webOS той отиде в Nokia, където първо беше отговорен за иновативния дизайн на N9, а след това – за потребителското преживяване на Meego, Symbian и Windows Phone, преди да поеме дизайна на телефоните и платформата HERE, той вече е част от Microsoft. Там ще отговаря за “умните неща” – това е названието, което компанията използва за разнообразните продукти, попадащи в категорията на интернета на вещите.

 • коментара ти, че най-големия актив на майкрософт е уин 10 е меко казано смешен. оставям те да размишляваш
  obje
 • ...Рано е да се отписва тази ОС. Да, има трески за дялане, но може да предложи много повече надеждност от андроид... Аха, щом ти казваш, ами Майкрософт ще я задържи бе! Заради теб! Windows 10 Mobile was announced on January 21, 2015, as a mobile operating system for smartphones and tablets with screens smaller than 8 inches, with the first build released on February 12, 2015. It is the successor to Windows Phone 8.1 [B]and will replace[/B] the Windows Phone brand. http://1u88jj3r4db2x4txp44yqfj1.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/03/windows_10_update_convergence.png ... Така че не използвай заучени фрази а се поинтересувай преди да драснеш нещо ей така ... Какво всъщност знаеш за това какво аз зная?
  kpo
 • А заглавието е мега тъпо! Потресен съм...
  abando
 • В заблуда си нещо. Най-големите им чисти печалби идват от Офис където нямат (няма изгледи и да има) алтернатива. Доста успешно ги продават за всички платформи. Също така печелят много от услуги, Скайп а вече и много от сървъри. Облака им също е на печалба от години. Но много пари вземат чисто и от лицензи за любимия ти андроид :) Гугъл им плаща яко. Таблетите им също са на добра печалба след 2-рата серия. Рано е да се отписва тази ОС. Да, има трески за дялане, но може да предложи много повече надеждност от андроид. Така че не използвай заучени фрази :) а се поинтересувай преди да драснеш нещо ей така.
  obje
 • Windows Phone да отива там където й е мястото - на боклука и прави компания на другите Kin боклуци. Майкрософт има само единствана потенциално-печаливша стратегия - Windows 10. Дали ще има успех и за смартфони, предстои да се разбере.
  kpo
 • Не знам, на мен ми трябва да ми пуснат live stream-а на сайтовете за online залагания като bet365 например + това, което се говореше за магазина с възможността да се ползват приложения от google play store и apple store и друго не ми трябва :)
  venciminchev
 • Просто нямат добра маркетингова стратегия и иновации, като Андроид ОС и наличието и в добри технологични модели на марки. Win Phone просто не успя да продаде идеята си.Това е!
  hddsoft
 • Nokia Lumia моделите също се произвеждат в Китай.
  buttman
 • [Quote]След вчерашните новини, че от Microsoft си тръгват Стивън Илъп и Джо Харлоу, и двамата последните останали висши кадри от Nokia, сигурно мнозина са си задали въпроса дали това не е предвестие на по-големи сътресения в мобилните планове на Microsoft. Все пак досега компанията така и не успя да направи Windows Phone особено успешна платформа, макар че я позиционира на третата позиция по популярност далеч зад iOS и Android. Време ли е за Microsoft да се откаже от плановете си да се превърне в голям играч на мобилния пазар и да насочи усилията си другаде, например в подобряване на Windows 10?[/Quote] Най-странното е, че се изприказваха глупости, че щяла да задмине iOS и Android OS.:D Не е лоша ОС, но в никакъв случай не може да се сравнява с двете водещи.
  Ванката