Скандал около дебюта на Xiaomi във Великобритания

Стъпването на Xiaomi във Великобритания доведе до сериозен скандал. Причината за него е обявената промоция, по време на която потребителите уж можеха да закупят през сайта на компанията смартфони за 1 паунд. Оказа се обаче, че устройствата на тази цена са били само по 2 или 3 бройки от всеки от трите предложени модела, а надписът "Разпродадено" е светнал със самия старт на кампанията. Случаят е поет от регулаторния орган по рекламите в Обединеното кралство, в който са постъпили множество жалби от клиенти, които са се почувствали подведени и измамени.

Говорител на Xiaomi уточни, че такива продажби на ограничени количества устройства на невероятно ниски цени се предлагат още от 2013 година и че те са шанс за малък брой щастливи посетители на сайта да се сдобият с мечтан телефон почти без пари. От компанията уточняват, че такава кампания се провежда за първи път във Великобритания и са били изненадани от високият интерес. Скандалът обаче е факт, защото въпреки обясненията, предложените телефони за 1 паунд са били само единични бройки. При подобна акция за 1 евро в Испания преди година примерно е имало на разположение 50 смартфона.

Потребители също така са анализирали кода на страницата и са открили, че надписът "Разпродадено" е бил заложен да се появи автоматично без дори да се прави проверка за наличности. Във връзка с това мениджърът по продажбите за Великобритания Уилкин Лий уточни, че в крайна сметка наличните телефони по 1 паунд ще бъдат разиграни на томбола между потребителите, които са натиснали бутона "Купи" веднага след старта на кампанията. Това решение обаче доведе до нови оплаквания, защото в условията на кампанията никъде не е споменат лотариен принцип и теглене на жребий като метод за закупуване.

Източник: BBC

 • Да бе, но и разходите на компаниите за реклама, патенти, лицензи, предоставяне достъп на службите и т.н. са доста повече отколкото на основните пазари на СяоМи. Точно за това предлагам да изтичат печалбите от основните пазари и да ги налеят на острова, пък каквото стане. Те и Нокиа много исках да се настанят на пазара в щатите, както и Летиви, но фалираха, точно защото основният им пазар пострада.
  A4i
 • [Quote]Алкохолиците от Албиона, с тези техни заплати, искат без пари телефони, че да има паунди за повече пиячка ли... Без думи[/Quote] Цените в Албиона са най-високите в Европа. Ако искаш да се напиеш в някой бар, отиде заплатата за 1-2 седмици :D За пиячка си има Съни Бийч (woo)
  Legolaself01
 • Алкохолиците от Албиона, с тези техни заплати, искат без пари телефони, че да има паунди за повече пиячка ли... Без думи
  more_bg
 • Да ползвам някое от тях като мобилен рутер и спийдтестове. :D
  Ванката
 • Mi a2 lite и mi 8 lite дървета? Нещо си се объркал ми се струва. И защо си се наредил да ги купуваш като не ти харесват?
  scarybear
 • Ксиоми заяви - не били 6-9, били 10. Кодът на сайта даже нямал опция за покупка, а директно надпис "Изчерпано". Има даже копие от кода в твоя линк. Ще отнесат някое съдебно решение покрай тия измами.
  npet
 • И томболата ще спечели мениджър от новия им магазин и пак скандал. :D
  tzincbg
 • :) Може, може и повече. Не си мисли, че един сайт е качен на един компютър. За това са тези „облачни структури“. Практически всичко е качено някъде на облаци. Основно се ползват на Amazon и Microsoft. Това си им е горе-долу стандартно натоварване. Особено за големите международни online магазини. Не ги бъркай с нашите сайтове на разни български институции, които се намират на компютър втора употреба, доставен след търг от „наша фирма“ на най-тънка цена, и намиращ се в стаичката на портиера. И междувременно не са си платили абонаментната поддръжка.
  StefiMo
 • Няма толкова мощен компютър в света, който да обработи 1 милион поръчки за една секунда. Не вярвам здравомислещ човек да се върже на подобен шантаж. :D
  Ванката
 • Ванка, дебелите портфейли не предполагат вой за пропуснати дървета по левче. Иначе, лафът за лъжливия китаец си го има, но е с китайка ;)
  mobili
 • Ванка, всичко е възможно. Не бъркай измамни трикове с реалността. Meizu при първото пускане на 16th, ги продаде за една секунда. Точната цифра не е ясна, но се върти около 1 МИЛИОН. Новината я имаше вече темата за Meizu, да не пускам повторни линкове. И до ден днешен не могат да смогнат с количествата на 16th/16X. Имаше едно много интересно изказване в форума на 4pda. Човекът се колебае между 16Х и Mi8. Искал да ги види по възможност на живо, преди да си избере. Mi8 го имало в местен магазин. Отишъл, погледнал го, и … си поръчал Meizu от Али-то.
  StefiMo
 • [Quote]Ами да задължат СяоМи да отделя 50% от печалбата в Индия да субсидира телефони по едно левче за мазните британци. Това виждам като решение.[/Quote] Мазни британци, но с дебели портфейли. Шаоми се тупат в гърдите, как са раздрали света в многомилионни продажби, вече и на фондовата борса участват със съответните акционери и инвеститори и толкова не могат да осигурят по 50-60 реални бройки от тия дървета Mi8 Lite и Mi A2, които да разхвърлят на флаш сейл?! Лафът “лъже като циганин” трябва да се промени на “лъже като китаец”! :D:P:)
  Ванката
 • Според мен не е имало и една бройка, а всичко е било заради рекламата и предизвикване на интерес към компанията. Аз също се пробвах на секундата при отварянето на магазина, знаейки предварително, че нищо няма да се получи и телефонът беше изчерпан, което е невъзможно, но очаквано при такъв пиар. (yes) edit: Сега ще им се наложи да извадят две реални бройки, които да разиграят в томбола. :D
  Ванката
 • [Quote]надписът "Разпродадено" е бил заложен да се появи автоматично без дори да се прави проверка за наличности. [/Quote] Ей това е най-притеснителното, че всъщност си е било заложено никой да не успее с въпросната покупка. Китайска му работа. Иначе не мога да преценя дали скандала всъщност ще доведе до по-голяма популярност и всички ще разберат, че Xiaomi са на пазара. Или ще ядоса потенциални клиен.
  board
 • Сега ще стане ясно има ли всъщност лоша реклама, трети ден се шуми по този "скандал".
  mobili
 • Ами да задължат СяоМи да отделя 50% от печалбата в Индия да субсидира телефони по едно левче за мазните британци. Това виждам като решение.
  A4i
 • Xiaomi се извини за твърде малката партида смартфони по време на бърза разпродажба - https://twitter.com/XiaomiUK_/status/1062035428176486400
  PoceH_BS