Скоро ще са налични и вградени в LCD панели скенери за отпечатъци

Скоро ще са налични и вградени в LCD панели скенери за отпечатъци

Вградените в дисплея скенери за отпечатъци са интересна и полезна технология, която засега е ограничена до по-скъпите устройства. Това се дължи на факта, че в момента тя е приложима само при OLED панелите. В близко бъдеще обаче е доста вероятно да видим подобни решения и при LCD дисплеи, за което научаваме от китайския производител на панели BOE. По време на мобилния конгрес в Шанхай китайците обявиха, че успешно са вградили оптичен скенер в конвенционален LCD панел. Компанията ще започне масовото производство на новия си продукт до края на годината, което означава, че първите модели ще са достъпни още в началото на 2020.

Основните препятствия за прилагането на тази технология са наличието на допълнителна подсветка и по-голямата дебелина на LCD панелите спрямо OLED продуктите. Върху подобни решения работят още Fortsense и AU Optronics. Според оценки на анализатори около 85%, от всички доставени над 1.4 милиарда смартфони през 2018, са били с LCD панели. Тенденцията е за по-сериозно проникване на устройства с OLED дисплеи, което е следствие и от тяхното поевтиняване.

По данни на IHS Markit към края на 2018 на пазара са били достъпни 18 модела смартфони с оптичен скенер на отпечатъци. През миналата година общият брой на доставените устройства с подобни решения (включително ултразвукови скенери) е достигнал 30 милиона. През 2019 той може да нарасне до 180 милиона броя, което ще представлява шесткратно увеличение.

Източник: Digitimes


Втора употреба с гаранция