Следете за чистотата на въздуха през телефона

В Google Play се появи приложение за Android, което позволява да следите в реално време колко е чист въздухът, който дишате. Програмата се нарича "Вдишай!" и използва данни от Luftdaten – германски проект, започнал преди две години в Щутгарт. Тогава немски граждани видели несъвършенствата в официалните методи за наблюдение на въздуха и създават съвкупност от инструменти за следене на неговото качество, така че всеки един човек с малко познания да може да участва в проекта. За България програмата използва данни от над 300 станции в страната, 200 от които се намират на територията на София.

Съвсем логично и данните за столицата са най-пълни към момента, но мрежата от станции непрекъснато се разраства, така че очакваме още по-детайлна информация и за други населени места. Всъщност всеки желаещ може да се включи, като сглоби и инсталира станция по указанията в AirBG.Info. Самото приложение дава информация за качеството на въздуха в реално време и съответно ви помага да прецените дали е необходимо да вземате допълнителни предпазни мерки. Авторът обещава в следващи ъпдейти да добави екстри като възможност да следите качеството на въздуха на определени от вас места и да следите колко време прекарвате дневно на силно замърсени локации.

Източник: Google Play

 • О да :) сега е супер.
  npet
 • Защото духа южен вятър и дори снегът се стопи.
  Blue Sky
 • Като се махна мъглата и всичко си дойде на място.
  board
 • Снимката...
  npet
 • Прикачам ви как изкглежда пречиствател от вътре, в частта за филтриране на едър прах. Мрежата е подобна на тази на климатиците. Натрупването е в резултат на 4-5 дни работа в Пловдив. Мръсна работа, като прахосмукачка но пълна само с финни боклуци. @MEnergy Линк към МОСВ с данни от измервателните станции: http://eea.government.bg/airq/bulletin.jsp Данните са винаги за предишния ден. Да не се стряска народа. Гражданската мрежа не е идеална, но върши работа. Данните са с малко закъснение и са добър ориентир.
  npet
 • На мен идеално ми върши работа модела от 350 лв. за квадратурата, която имам. Не смятам да го държа на земята, а върху бюро или масичка. В линка на геарбест има поне 2 коментара в които казват, че си изкарва предписаните месеци. Уреда има индикация, с която те уведомява, когато дойде време за смяна на филтъра. Всеки е свободен да си купува каквото си прецени, но да се пренасят свободно преценки за консумативи от един уред към друг е доста погрешно.
  Мilen
 • Преди да си вземете въздушни пречистватели си вземете първо измерватели на ФПЧ, особено на 2.5 и 1 такива. Има миниатюрни на цена около 100-120 лв. и малко по-сложни с повече функции на около 200+. airbg.info и airtube.info са граждански инициативи, чиито сензори не изключват частиците влага и в тази връзка измерванията им са завишени. Единствено лентовите сензори на общинските райони из столицата и другите оторизирани такива из страната измерват, доколкото е възможно, само налепените твърди частици. Колко оповестяват наистина реалните стойности, не мога да твърдя, но влагата (капчиците много фина вода) не са ФПЧ по смисъла, в който ги възприемаме тук и трябва да се изключват от общите стойности. Не, че не са фини частици, просто не са твърди и резултат от горене, прах или токсини. Най-добрият разградител на твърди частици, сажди и полени са електродите във вътрешните тела на климатиците. Водят ги маркетингово - "плазмени филтри". Повечето висок клас инверторни климатици (Mitsibishi Electric и Daikin примерно) имат такава функция, която наистина работи и, ако отвориш за 5 минути и започне да мирише на кюмюр, след 30 минути вътрешният въздух вече е перфектен. Аз пробвах с няколко въздушни пречистватели в миналото (комбиниран йонизатор, UV лампа и филтри с вътрешна вентилация) и също работят донякъде, но не е същото - просто не могат да постигнат същия ефект, като климатиците. Въздухът пак си мирише на изгоряло и вероятно част от саждите и другите частици си остават. Все пак са за препоръчване пред нищо, но измерител на 2.5 е задължителен преди да се хвърлите на пречиствател. Ето един от най-евтините преносими, който може да работи при всякакви условия, https://www.amazon.co.uk/NOKLEAD-Quality-Monitor-Detector-Hospital/dp/B077Z1ZJ5M/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1543944777&sr=8-4&keywords=air+quality+meter
  MEnergy
 • Никакъв негативизъм няма към Ксиоми. Подкрепил съм те и очаквам да споделиш личното ти мнение ако се оборудваш. Не одобрявам подвеждащата информация. Сравнението м/у модели за сходни квадратури, т.е. които могат да се ползват в еднакви помещения. В предвид че уредите стоят на земята, събират боклук в астрономически количества. После ще снимам. Няма шанс филтъра да изкара и 2 месеца ако не е защитен от външен филтър за едри частици. Консумативите вървят и са съществен елемент при избор на такова устройство. Освен ако въздуха не се оправи магачески де ;)
  npet
 • Явно си настроен негативно към Xiaomi и се опитваш постоянно да изкривяваш сравнението в твоя полза. Защо даваш това предложение на Xiaomi, досега всички линкове, които съм давал и обсъждал са за модела от 350 лв. в България и 300 при поръчка отвън: https://solytron.bg/product/xiaomi-Xiaomi-Vzduhoprechistvatel-Mi-Air-Purifier-2s-FJY4020GL-8181642e974e47739e368a853ed8ff35 Изкуствената йонизация е много вредно нещо и много автори препоръчват да не се използва въобще. Ако на уреда не може да се изключва йонизацията, въобще не го купувайте! И стига с тези филтри, колко са "скъпи", че вече е смешно. Филтъра на Xiaomi е комбиниран с всички слоеве, включени вътре (а не представени с маркетингова цел като 7 филтъра, това са всъщност 7 слоя) и струва смешните 60 лв. Сменя се веднъж на 5-6 месеца, т.е. изкарва без проблем цялата зима, когато е замърсяването в Бг. Не смятам, че за който и да е представлява проблем да даде 60 лв. веднъж годишно за качествен въздушен филтър: https://solytron.bg/product/xiaomi-Xiaomi-Filtr-Mi-Air-Purifier-Filter-Antibacterial-SCG4011TW-85bdf346f22142909281f32d911de06e
  Мilen
 • Не бих казъл че цената в Бг е изгодна. Сравнение: Дайкин Уруру MCK75J - 900лв. Mi Air Purifier Pro EU - 500лв. Дайкин е с филтри (няколко степени), йонизатор, овлажнител, др. 7 филтъра са включени към уреда. Ксиоми е с единичен филтър и приложение за телефон. 1 филтър към уреда. При сходно сменяне на филтрите, след 2 години ксиоми ще струва колкото дайкин. На дайкина ще се сменя по-рядко филтъра, защото е вътрешен, след постоянен за едри частици. Комплект от 7 филтъра за дайкин e 35 GBP от Англия (5 лири за един). 1 Филтър за Ксиоми е $39 от Китай. Първоначалната по-ниска цена на Ксиоми, се превръща в дългосрочен висок разход за поддръжка.
  npet
 • Супер, не знаех. Дай линк да я видим, може и нея да си поръчам.
  Мilen
 • Гледам Xiaomi и маска имат.
  tzincbg
 • Еми който се притеснява, че линка е такъв, да си търси магазина през гугъл, хаха :) Да не говорим, че при тази изгодна цена в Бг и с 2 години официална гаранция, едва ли някой ще тръгне да го поръчва отвън.
  Мilen
 • Има такива програми. Някои хора ги ползват да вадят пари като слагат линкове по форуми и интернети. Ето я на гиърбест - https://www.gearbest.com/about/affiliate.html Ще ми интересно да споделиш твоя опит, ако се сдобиеш с такъв уред.
  npet
 • В Али има афилиейт ликове за всички
  tzincbg
 • Не съм чувал да има такива линкове към големи сайтове за електронна търговия, като геарбест или алиекспрес :) Явно много теории на конспирацията се въртят из нета... Линка към геарбест съм го дал, за да се видят мненията и реалните отзиви от стотиците клиенти, които са поръчали модела на Xiaomi. Точно тези мнения, които аз разгледах и съм преценил като истински, наклониха везните в полза на техния продукт. mishobehar също питаше за реални отзиви за продукта на Xiaomi.
  Мilen
 • @Мilen, Радвам си че си направил своя избор и така горещо го защитаваш. Ако някога си вземеш, сподели как е. Относно гиърбест - това афилиейт линкове ли бяха? Да знаем дали ни зарибяваш или просто изказваш мнение?
  npet
 • Погледнах в сайта на единия от Техномагазините: https://www.technopolis.bg/bg//%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8/%D0%97%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85/c/P11130708 Има само едно предложение от beurer, което нещо не ми вдъхва доверие. На Електролукс всичко е по скъпо от 350 лв., колкото е официално Xiaomi в България, с включена 2 години гаранция и за който прочетох десетки положителни отзиви в сайта на gearbest. И нещо за филтъра беше писал, че бил скъп на Xiaomi? В сайта на Солитрон гледам е 60 лв. антибактериалния, който е и най-хубав: https://solytron.bg/product/xiaomi-Xiaomi-Filtr-Mi-Air-Purifier-Filter-Antibacterial-SCG4011TW-85bdf346f22142909281f32d911de06e Кое му е скъпото на 60 лв., като ти изкарва 5-6 месеца, тоест цялата зима? За beurer пуснах едно търсене, филтъра е 56 лв.: https://www.technopolis.bg/bg/Consumatives-for-humidifiers%2C-dehumidifiers-and-air-purifiers/%D0%9A-%D0%9A%D0%A2-%D0%A4%D0%98%D0%9B%D0%A2%D0%A0%D0%98-BEURER-LR200/p/836192 Явно всеки си говори наизуст.
  Мilen
 • Цените и оферти ги има по техно сайтовете. За Baurer - https://www.beurer.com/web/gb/products/wellbeing/air-and-aroma/air-purifiers_air-washers_air-humidifiers/
  npet
 • Ето нещо добро https://dedal-robot.com/Vazduhoprechistvatel-i-ovlazhnitel-na-vazduh-Obero Мисля, че ще ми свърши работа. Ако има някое по-добро предложение до 350-400 лева, да дава линкове.
  Ванката