Следващият iPhone ще предложи качествен скок в изкуствения интелект

Следващият iPhone ще предложи качествен скок в изкуствения интелект

Следващото поколение iPhone все още е далеч, но в интернет започнаха да се появяват първите информации за чипсета A13, който ще бъде използван в него. Според MacWorld Apple няма да успеят да преминат към 5 nm процес, защото основният производител TSMC няма да е готов със своите производствени мощности до есента. По-вероятно е да се ползва новия 6nm производствен процес на компанията, който разчита на екстремна ултравиолетова литография (EUV).

С нейна помощ чипът ще съдържа до 20% повече транзистори на същата площ, което пък ще изравни броя на транзисторите с тези на последните модели iPad Pro. За момента не е ясно дали Apple ще преминат към четири, ориентирани към производителност ядра, или ще запазят сегашната архитектура с две мощни ядра и четири за по-леки задачи. Според MacWorld инженерите в Купертино вероятно ще успеят да постигнат по-висока тактова честота, което ще доведе и до по-висока производителност.

Ако бъде запазен досегашният темп на увеличение на производителността между отделните поколения на мобилните процесори на Apple, вероятно ще станем свидетели на чипсет, който ще е по-мощен от по-слабите лаптопи и ще постига едноядрен резултат в Geekbench от порядъка на 5200 точки. Сред другите очаквания са да видим по-малко драматичен скок в производителността на видеоускорителя, който вероятно ще е по-слаб от актуалните флагмански решения на Qualcomm.

Според MacWorld Apple ще се фокусират върху изкуствения интелект и повечето допълнителни транзистори ще отидат именно в този модул, който може би ще предложи между тройно и петорно увеличение на производителността спрямо актуалния A12. Eстествено трябва задължително да се има предвид, че за момента всичко това са само слухове, а и Apple вероятно още не са финализирали дизайна на новия си чипсет, така че е възможно да настъпят всякакви промени до официалното представяне през есента.

Източник: MacWorld

Препоръчани оферти