Служители на Amazon прослушват потребителските разговори с Alexa

Служители на Amazon прослушват потребителските разговори с Alexa

Според информация на Bloomberg, Amazon разполага с хиляди служители, които прослушват записи на гласови търсения на потребители, които са събрани през умните говорители Echo и виртуалния асистент Alexa. Записите се използват за транскрибиране и анотиране в текст, който се анализира софтуерно, за да се подобрят възможностите на Alexa. Подобни дейности се извършват в офиси на компанията „от Бостън до Коста Рика, Индия и Румъния“.

Изданието черпи информация от седем души, които са били част от тази програма, а всеки от тях е подписал декларация за поверителност. На сайта на Amazon е упоменато, че компанията използва „вашите заявки към Alexa за трениране на нашите системи за разпознаване на глас и разбиране на естествен език.“ Едва ли повечето хора обаче биха очаквали, че това включва прослушване от служители на компанията. Трябва да отбележим, че се записват разговори с асистента след активирането му със съответната ключова дума.

Bloomberg са имали достъп до екранна снимка, от която става ясно, че анализираните записи не включват информация за физическия адрес на потребителя. Все пак е наличен номер на акаунт, сериен адрес на устройството и собственото име на човека. Според двама работници от Букурещ в рамките на една смяна от девет часа, всеки от тях прослушва около 1000 записа, които в по-голямата си част са „досадни“. Понякога екипите споделят помежду си звукови файлове, за да си помагат в разбирането на някои записи, които са неразбираеми.

Споделят се обаче и такива, които са „забавни“, а в някои от тях изглежда са извършвани и престъпления. Политиката на компанията в такива случаи е за ненамеса. От Amazon заявяват за Bloomberg, че само изключително малка част от гласовите записи се анотират с цел подобряване на потребителското изживяване. Това помага за по-точно разбиране на заявките от потребителите към Alexa и компанията води политика на нулева толерантност за злоупотреба със системата.

Източник: Bloomberg

Оферти на деня