Смартфоните HTC Exodus скоро ще могат и да добиват криптовалута

Смартфоните HTC Exodus скоро ще могат и да добиват криптовалута

Очаква се скоро смартфоните от серия HTC Exodus да се сдобият с приложение за добив на криптовалутата Monero. Програмата DeMiner, която се разработва от Midas Labs, ще дебютира през настоящото тримесечие. Тя ще използва ресурсите на смартфоните, когато те се зареждат и не извършват други задачи.

Дневно с HTC Exodus 1S ще могат да бъдат добивани Monero на стойност 0.0038 долара, което означава, че годишният добив ще е около 1.387 долара. При това положение собствениците на модела ще могат да го изплатят за около 170 години, тъй като той струва 219 евро (237 долара). За изплащането на Exodus 1 Binance Edition, който струва около 700 долара, ще са нужни около 500 години. В сметките не влиза стойността на електроенергията.

Според Midas Labs при добив стойността на необходимата електроенергия е под 50% от крайния резултат. Средностатистически лаптоп може да добие Monero на стойност 0.06 долара за ден, но за целта е необходима електроенергия, която струва 0.156 долара.

Разбира се, едва ли някой би купил устройството за целите на добив на криптовалути, а по-скоро те се използват заради опцията им за сигурно съхраняване и обмен. Midas Labs обаче отбелязват, че смартфонът има сравнително ефективен процесор, който изразходва малко енергия при добив.

Съществува обаче друг позитивен ефект от превръщането на смартфоните в добивни машини, а това е допълнителното децентрализиране на мрежата. По този начин могат да се ограничат ефектите от монополизирането на сектора от големите сдружения за добив. Така могат да се избегнат и атаки от тип 51%, каквато беше осъществена срещу Ethereum Classic миналата година.

Междувременно миналата година криптовалутата Monero беше премахната от две борси с доводите, че не могат да изпълняват регулационните изисквания. Това се дължи на факта, че валутата е фокусирана върху защитата на личните данни.

Източник: Decrypt