Snapdragon 855 обещава много подобрения в производителността и свързаността

Вече имаме повече подробности за възможностите и характеристиките на чипсета Snapdragon 855, който догодина ще видим в много от премиум устройствата на пазара. Изработен е по 7nm процес и предлага процесор Kryo 485 с 8 ядра, които са разделени в 3 групи - едно бързо с честота 2.84GHz, три със средна производителност (2.42GHz) и 4 броя с ниска (1.8GHz), които консумират и по-малко енергия. Процесорът е с 45% по-бърз от този в Snapdragon 845.

Добавен е и графичен ускорител Adreno 640, който осигурява с 20% по-бърза работа спрямо своя предшественик в Snapdragon 845. Компанията обещава драстично намаляване на консумираната енергия при възпроизвеждане на видео във формати с висока ефикасност като VP9. Включена е и поддръжка за HDR10+ видео, а освен това ще могат да се играят и HDR игри, което звучи интересно. Чипсетът е снабден с модем Snapdragon X24, който поддържа скорости на изтегляне на данни до 2Gbps, но производителите ще имат и възможност да изберат модем X50.

Това, така да се каже, е перлата в короната на Qualcomm, защото именно той осигурява възможност за ползване на 5G мрежи. Той обаче няма да присъства във всички смартфони със Snapdragon 855, защото е отделен модул и може да бъде използван при желание на производителите, които искат да пуснат 5G телефони. Това е логично, защото на фона на степента на развитие на 5G мрежите повечето от телефоните през 2019 година няма да имат нужда от такава екстра, която със сигурност ще повиши крайната цена.

Snapdragon X50 ще поддържа работа с милиметрови вълни и с честоти под 6GHz, коeто ще осигури на устройствата пълна поддръжка на 5G мрежи. Това са технологиите, които ще се ползват за покриване на по-гъсто населените зони, а извън тях ще се разчита на технологията LTE. Snapdragon 855 ще поддържа и по-бързи Wi-Fi мрежи - според Qualcomm той е първия чип с поддръжка на Wi-Fi 6 (802.11ax) и 802.11ay (Wi-Fi с милиметрови вълни), които могат да осигурят теоретични скорости до 10Gbps.

Snapdragon 855 е снабден и с DSP Hexagon 690, който би трябвало да осигури увеличена производителност по отношение на задачите с използване на изкуствен интелект, а освен това е добавен специален процесор за употреба от гласови асистенти. Според Qualcomm процесорите Adreno, Kyro и Hexagon могат да работят в синхрон за изпълнение на ИИ задачи, което ще доведе до 300% ръст при производителността спрямо Snapdragon 845, а освен това се отчита и двукратно увеличение спрямо последния чипсет Kirin на Huawei. Чипсетът разполага и с Tensor ядро, което се ползва за ускоряване на специфични задачи с машинно обучение и изкуствен интелект.

Стигаме и до ISP частта на чипсета, която се ползва за обработка на снимки и видео от камерата. В Snapdragon 855 е включен ISP Spectra 380, който поддържа запис на 4K HDR видео при 60fps и дори може да осигури боке ефект в реално време. В тази част са интегрирани различни функции за хардуерно ускорение на задачите с компютърно зрение при четирикратно намаление на консумацията на енергия. Сред възможностите са хардуерно отчитане на дълбочината, което позволява при запис на 4K HDR 60fps видео да се извършва класификация и сегментация на обектите в реално време.

Чипсетът осигурява и хардуерно ускорение при кодиране в HEIF формат за получаване на файлове с намалени до 50% размери. В телефоните с повече камери HEIF ще позволи едновременното снимане с всички тях и запазване на снимките в един файл. Като цяло разширените възможности на Spectra 380 би трябвало да доведат и до спад в консумацията на енергия, защото с тях няма нужда да се активират често основния процесор и графичния ускорител.

Геймърите също би трябвало да останат доволни. С Snapdragon 855 дебютира новата система Snapdragon Elite Gaming Experience, която обещава подобрено цветопредаване и рендиране плюс поддръжка на технологията Vulkan 1.1. Компанията твърди, че дори и най-тежките игри ще работят плавно, а специални алгоритми ще намалят пропуснатите кадри с над 90%. В момента клиентите на Qualcomm получават мостри от Snapdragon 855 и се очаква първите комерсиални устройства с чипсета да са на пазара през първата половина на 2019.

Източник: Qualcomm

  • При абсолютно еднакво натоварване имаме ок. 20% разлика, НО усторйствата не изпозлват еднакви екрани и не са нагласени на еднаква яркост. Имайки предвид, че дисплеят дърпа най-много енергия в едно устройство, ти как мислиш - ако разликата наистина си заслужаваше, нямаше ли една компания от такъв мащаб да се погрижи тестът да бъде максимално точен, с абсолютно идентичен хардуер? Били нагласени на око. :D Еми и аз на око да ти кажа (явно това е нова мерна единица с абсолютна стойност), че явно е под тези 20%. Т.е. реално разликата едва ли е повече от 10-ина процента.
    muamamu1
  • Къде ги гледаш тези 10%?
    board
  • 10% средно, максимум 16% нарастване на производителността и два пъти по-скъп. Гледали сме го този филм вече. Айде няма нужда от телефон с Линукс за 3 хиляди.
    A4i