SoftBank се готви да продаде Arm на NVIDIA за над 40 милиарда долара (обновено)

SoftBank се готви да продаде Arm на NVIDIA за над 40 милиарда долара (обновено)

Поред информацията от Wall Street Journal японската компания SoftBank Group е пред финализиране на продажбата на британския дизайнер на чипове Arm Holdings на NVIDIA за повече от 40 милиарда долара. Двете компании водят преговори от няколко седмици, но според изданието приключването на сделката може да стане още през следващата седмица.

WSJ посочва, че сделката ще бъде голяма победа за японците, които закупиха Arm през 4 години за 32 милиарда долара, но междувременно срещнаха трудности в разрастване на бизнеса. Чиповете по дизайн на Arm задвижват почти всички смартфони в света, а комбинирането й с NVIDIA може да създаде един от гигантите в индустрията.

Евентуална продажба обаче ще бъде проучена внимателно от регулаторите, а освен това може да бъде посрещната негативно от клиентите на Arm, сред които са гиганти като Intel, Apple и Samsung. Ако сделката се осъществи тя ще бъде една от най-големите от началото на годината досега, а освен това има потенциал да стане най-голямата в сектора на полупроводниците като цяло.

Източник: WSJ

Ново (14.09 7:23)

Сделката вече е официална - NVIDIA купува Arm за 40 милиарда долара. Като част от новия собственик Arm ще продължи да работи с отворен модел на лицензиране и в същото време ще запази своята неутралност по отношение на глобалните клиенти, което е в основата на нейния успех. NVIDIA посочва, че досега са доставени 180 милиарда чипа с технология на Arm.

NVIDIA ще запази името на Arm и обещава да разшири централата на компанията в Кеймбридж, а освен това интелектуалната й собственост ще остане регистрирана в Обединеното кралство. В допълнение NVIDIA обещава да изгради там нов глобален център за изследвания на ИИ, както и да създаде нов суперкомпютър, образователен център за разработчици и стартъп инкубатор.

Двама от съоснователите на Arm обаче изразиха своите притеснения от сделката. Херман Хаузер и Тудор Браун смятат, че компанията трябва да остане неутрална вместо да бъде част от компания като NVIDIA, която прави собствени процесори. Според тях това ще доведе до конфликт на интереси, защото клиентите на Arm ще са зависими от бизнес, с който може да се конкурират при продажбата на чипове.

Двамата смятат, че щом Arm стане собственост на американска фирма Вашингтон може да опита да блокира достъпа до нейните технологии за китайските компании като част от мащабната търговска война между двете страни. NVIDIA обещава да запази неутралността на Arm спрямо нейните глобални клиенти.