Sony не може да смогне на търсенето на нейните сензори за камери

Информация от Bloomberg разкрива, че Sony работи усилено, за да произвежда сензори за камери, но дори 24-часова смяна не е достатъчна, за да се задоволи търсенето. За втора поредна година фабриките за чипове на японската компания работят непрекъснато през празниците, за да отговорят на високото търсене от клиентите – това заявява Теруши Шимизу, който ръководи подразделението за полупроводници.

През тази фискална година Sony е удвоила своите капиталови разходи до 280 милиарда йени (2.6 милиарда долара), а освен това строи нова фабрика в Нагазаки, която трябва да заработи през април 2021. Всичко това идва въпреки забавянето на пазара на смартфони, но в същото време производителите добавят в продуктите си все повече камери. Тази година и Apple се включи в надпреварата, като за първи път пусна смартфони с тройна основна камера.

Фотографските възможности се превърнаха в една от най-големите отличителни черти на смартфоните, а Sony се възползва от тази тенденция по много добър начин. Затова не е изненадващо, че бизнесът с полупроводници носи най-много печалби на компанията след PlayStation. През май компанията посочи, че държи 51% от пазара на сензори за камери по отношение на приходите и до края на фискалната 2025 иска да разшири своя дял до 60%.

Компанията вече гледа към следващото поколение сензори, които могат да виждат света в триизмерни изображения – това са т.нар. time of flight или ToF сензори. Такива добавки вече има в телефони на Samsung и Huawei, а освен това се смята, че и Apple ще ги включи в серията iPhone догодина.

Източник: Bloomberg