Sony с рекордна печалба за тримесечието, но не заради телефоните

Японската компания Sony обяви рекордна печалба за последното тримесечие на миналата година, което е свързано с еднократен бонус след придобиването на музикалния гигант EMI, но редуцира прогнозите си за цялата фискална година главно заради по-слабите продажби на сензори за камери и смартфони. От доклада става ясно, че за последните три месеца на 2018 е отчетена печалба от 376.99 милиарда йени (3.46 милиарда долара) при 350.84 милиарда йени година по-рано. Оперативната печалба на музикалния бизнес се е увеличила до 147.1 милиарда йени, за което са помогнали и 116.9 милиарда йени от сделката с EMI.

Игровото подразделение регистрира печалба от 73.1 милиарда йени на фона на популярността на игри като Marvel’s Spider-Man и God of War и на ръста в услугата PlayStation Plus, която вече има 36 милиона абонати. В същото време оперативната печалба е с 14% по-ниска, но резултатите не са изненадващи за компанията предвид на възрастта на PlayStation 4. Мобилното подразделение продължава да изпитва затруднения и през периода е успяло да реализира едва 1.8 милиона смартфона при 4 милиона преди година. Приходите му са се свили с 37% до 137.2 милиарда йени и то е отчело загуба от 15.5 милиарда йени.

При фотоапаратите се вижда, че са били продадени 1.1 милиона броя при 1.35 милиона преди година, но приходите и печалбата са се увеличили, което е свързано с прехода към по-скъпи модели. Отделът за домашни забавления е с 10% по-ниски приходи, но въпреки това печалбата е останала почти непроменена на годишна база. Полупроводниковият сегмент също отчита по-ниски приходи, но и печалбата му се е свила, което се дължи на по-ниските продажби на сензори за смартфони. Въпреки всичко това Sony обаче е убедена, че през април ще успее да отчете рекордна печалба за фискалната година от 870 милиарда йени.

Източник: Sony