Sony Walkman на 40 години

Sony Walkman на 40 години

Преди 40 години се случи нещо, което промени начина, по който се наслаждаваме на любимата ни музика. На 1 юли 1979 г. Sony пуска в продажба Walkman TPS-L2 - първият евтин портативен музикален плеър, който бързо грабва потребителите с удобството си. Устройството се захранва от две батерии, може да се побере в джоб, няма говорители и е изключително персонално - потребителите слушат през слушалки и могат да го вземат навсякъде с тях. Джаджата коренно променя начина, по който милиони хора слушат музика и заема важно място в попкултурата от 80-те години на миналия век. Към 2009 година сумарните продажби на плеърите в серията достигнаха 385 милиона броя.

Продажбите на Walkman TPS-L2 с отличителен ъгловат дизайн и синьо-сребристо оцветяване започват на 1 юли в Япония на цена около 40 000 йени, което по времето прави към 150 долара. Очакванията на Sony са за продажбата на 5000 броя за месец, но само през първите два месеца са реализирани 50 000 броя. Компанията пусна устройството в Щатите и Англия, но под имена съответно Soundabout и Stowaway. По-късно японците решават да ползват името Walkman в глобален мащаб и това се оказа правилното решение, защото то стана генерично и всички започнаха да наричат така портативните плеъри с касети.

Плеърите еволюираха в устройства с дискове, мини дискове и флаш памет, а освен това името Walkman намери място и в телефоните на японската компания, макар че вече няма това влияние, което имаше едно време. Днес на наше разположение е почти цялата музика на света, която слушаме от стрийминг услуги през мобилни устройства, но нека не забравяме, че всичко започна преди 40 години, когато Sony ни показа, че любимата ни музика може да е винаги с нас, където и да отидем.