Sony Xperia 1 с разочароваща оценка в тестовете на DxOMark

Sony Xperia 1 с разочароваща оценка в тестовете на DxOMark

DxOMark публикува ревюто си на камерите на Sony Xperia 1, а резултатите са леко разочароващи, тъй като устройството получава общо 91 точки, колкото има и Pocophone F1 например. Компанията посочва, че системата за автофокус на основната камера е бърза и надеждна дори в тъмнина, а сред плюсовете са още експозицията и цветовото пресъздаване. При заснемане на изображения, камерата има 94 точки, като по-ниският резултат от водачите в листата, се дължи на мекота в краищата на кадрите и видими артефакти в изображенията.

Тук се включват ореоли около обектите и моаре, а освен това и автоматичният HDR режим не винаги се активира. Светкавицата и 2-кратният зуум също са под очакваното за флагман от 2019, а към това се добавят и по-малко детайли в кадрите. При запис на видео Xperia 1 се представя добре благодарение на стабилизацията на изображението и експозицията, но губи точки за текстура, което означава и намалена детайлност. Моделът получава 84 точки в това направление, като има забележки и за честото префокусиране.

Селфи камерата на Xperia 1 също не се представя добре като достига 78 точки и изпреварва с два пункта Pixel 2. Моделът получава 82 точки при снимки, което го поставя наравно с iPhone XS Max. Камерата постига добри групови кадри, тъй като се фокусира върху лицата на хората при изчисляване на експозицията. Цветовото представяне обаче е неконсистентно, а динамичният обхват е по-слаб, като към това се добавя и по-слабият от очакваното резултат при видео – 72 точки.

Източник: DxOMark (1), (2)

Оферти на деня

 • И с това 21:9 трябва да се борави като с алебарда
  geleto_
 • Предвид безумната му цена, моделът наистина си е разочарование, и не само в камерата....
  scenic
 • За камерите сякаш не искат да си прецакат бизнеса със сензорите за други производители, където раздават страхотни камери, ама май ще прецакат повече себе си... "Каквото сам си направиш, никой друг не може да ти направи".
  Като гледам как се продава, това май ще е последния им флагман.
  Spikul
 • За камерите сякаш не искат да си прецакат бизнеса със сензорите за други производители, където раздават страхотни камери, ама май ще прецакат повече себе си...
  tzincbg
 • Аз пък не съм съгласен, че е толкова разочароващ, колкото е описан в поста по-горе.
  Много, много прилични параметри има модела и ако цената му беше около 1200 лева, щеше да е връх.

  Тоест единствения "проблем" според мен е цената.
  Тук говорим за флагман, не за среден клас телефон. То ако струваше 500 лева щеше да е връх, но той претендира да е връх не заради цената, а заради това, че трябва да предложи най-доброто от Sony.
  Та кое е най-доброто в този телефон - 6,5 инча дисплей и дължина 17 см, или батерия 3330 mAh, или пък 6 GB RAM или 64/128 GB вътрешна памет, или 12 МР камера, която се представя най-зле от всички флагмани?
  Кой каквото ще да ми говори, за мен този модел е пълен провал и Sony вървят усилено по стъпките към закриване на мобилното си подразделени, заради абсурдно глупав мениджмънт и инат да предложат това, което се търси в момента - голяма батерия и добра камера.
  Spikul
 • Тука не бяха ли на Самсунг сензорите на камерите?
  more_bg
 • Аз пък не съм съгласен, че е толкова разочароващ, колкото е описан в поста по-горе.
  Много, много прилични параметри има модела и ако цената му беше около 1200 лева, щеше да е връх.

  Тоест единствения "проблем" според мен е цената.
  algor
 • Софтуер Геле, софтуер! Интересно ми да видя как ще се справя, ако и сложат G-cam...
  Ванката
 • Странно. Много пройзводители на телефони ползват камери на Сони, и всички снимат по-хубаво от Сони телефони
  geleto_
 • То всичко в този телефон е пълно разочарование - слаба батерия, малко RAM (6GB), не особено много вътрешна памет (64/128 GB), посредствена камера с изключителна слаба светкавица и нереално висока цена.
  То не става само с 4k OLED дисплей.
  Бяха ми симпатични, но японците понякога имат маниакално инатене, което е супер отблъскващо. Навремето така беше с Panasonic, които на инат залагаха на плазмените телевизори, а хората предпочитаха LED. Сега почти ги няма на пазара за телевизори, заради тъпия им инат.
  За автомобилите изобщо няма да коментирам, че сега карам такъв, но когато преди 20-на години Импреза и Лансера имаха по 300 к.с. коли, само AMG, M и RS вадеха повече. От тогава никакво развитие напук на пазара и феновете им.
  Сега и Sony се инатят и са решили, че в телефоните им камерите ще са им смотани, въпреки, че правят 40 МР сензори и правят чудесни фотоапарати. На всичко отгоре са шибнали някаква анемична батерия и искат пари като за Note 10+ или P30 pro с 256 GB.
  Ами ще загубят и малкото си симпатизанти, защото никой вече не е толкова луд, че да плаща само за буквите.
  Spikul