Sony Xperia M4 Aqua с 8GB има едва 1,2GB свободна памет

Sony Xperia M4 Aqua с 8GB има едва 1,2GB свободна памет

Продажбите на смартфона Sony Xperia M4 Aqua вече започнаха, но се оказва, че устройството има един сериозен недостатък – малкото свободна памет. Това важи в пълна сила за версията с 8GB вградена памет, показва проверка на сайта Xperia Blog. Оказва се, че за потребителя са достъпни едва 1,26GB от рекламираните 8GB, което означава, че често ще вижда съобщение за недостатъчна памет. Интересно, че според Sony свободното място за потребителя е 3GB.

Става дума за европейската отключена версия на модела (номер E2303), която на теория би трябвало да има повече памет в сравнение с операторските, които идват с повече предварително заредени приложения. От наличните 8GB памет 4GB се заемат от Android 5.0, а малко над 2GB отиват за инсталираните приложения. Така свободни за потребителски приложения и мултимедийно съдържание остават едва 1,26GB. Проблемът е, че повечето от приложенията не могат да бъдат деинсталирани, а тези, които подлежат на това, освобождават едва 470МВ. Веднага щом добавите любимите ви приложения паметта отново ще се запълни.

Може да опитате да преместите част от приложенията в картата с памет, но това действие не прехвърля данните изцяло и част остава в телефона. Единственото решение е свързано с root на телефона (такъв засега няма), създаване на специален дял в картата с памет и инсталиране на съответното софтуерно решение (като Links2SD), което ще запазва приложенията в него. Като цяло недалновидно решение на Sony, тъй като Xperia M4 Aqua предлага атрактивен набор от характеристики, достъпна цена и водоустойчивост – все неща, които лесно могат да го направят хит.

Източник

 • Sony се о$раха с М4 аква-та. И това го казва човек, който е готов да даде пари за нещо, което може да го намери много по-евтино със същите параметри, ако не и по-добри. Пълна излагация е средата на 2015-та да дадеш 1 кофа пари за телефон, който е осакатен откъм памет. Политиката им е такава. Предишният модел М2 (аква) беше осакатен откъм дисплей. Лично мнение, не ангажирам никого с него, но отговорът на подобен проблем да е :не инсталирай асфалт: е смешно.
  nzim
 • Системните приложения също се обновяват и заемат място на вградената памет. Част от тях: Android System WebView Google Play Games Google Play Music Google Play Newsstand Google Play services Google Play Store Google Text-to-speech Engine Google+ Hangouts Google Maps YouTube И кой знае колко още на Google и още които са на Sony. Така, че не всичко опира до допълнително инсталирани приложения/игри като Asphalt 8.
  centur
 • Имам приятел, който започна да се оплаква от малкото памет, макар че го бях предупредил за проблема. Сега съжалява, че се е разделил с HTC One X и го е сменил с M4 Aqua.
  chilko
 • И аз от 32ГБ имам налични 26ГБ в Lenovo Z2 Pro. Що за глупава статия?! Ясно си пише каква памет е налична. Що не инсталираха големите спецове и асфалт 8 и не кажат направо, че няма никаква памет в телефона??? Свободната памет е около 4ГБ, тва че някой си е наблъскал яко приложения е негов проблем!
  Вито
 • Хора, пропускате фактът, че паметта реално не е 8 гигабайта, a 8 милиарда байта и разликата между двете е около 560 мегабайта...
  TRG
 • Доколкото съм запознат, приложенията, които на снимката са 1,10GB са на отделен партишън и затова не влизат в сметката до 8GB, въпреки, че се показват в менюто.
  Weasel
 • То и на снимката има нещо гнило... 4.03GB + 2.09GB + 0.08947GB + 0.02886GB = 6.23833GB 8GB - 6.23833GB = 1.76167GB което е (малко) повече от споменатите 1.26GB
  Deathgiver