Спекулиращите с PlayStation 5 са проблем за Sony

Спекулиращите с PlayStation 5 са проблем за Sony

Продажбите на PlayStation 5 започнаха преди почти месец, но конзолата достигна до много малко от желаещите да се сдобият с нея, за да се насладят на игрите от следващо поколение. Това е така, защото хиляди бройки от най-желаното устройство за годината се озоваха в ръцете на спекуланти, които след това ги препродават на многократно по-високи цени.

Това обаче може да се окаже сериозен проблем за Sony според анализ на Bloomberg. Изданието посочва, че ако през първите седмици японската компания не успее да привлече геймъри и разработчици към новата платформа, това ще се отрази на очакваните през следващите години приходи.

Спекулантите разчитат на ботове, които постоянно следят наличностите в много онлайн магазини и при появата на търсените стоки в рамките на секунди автоматично правят поръчки. Ситуацията е още по-сериозна през тази година, защото заради пандемията Sony реши да продава конзолата само онлайн, а това се оказа добре дошло за разчитащите на ботове.

В същото време пандемията пречи на компанията да осигури достатъчни наличности от устройството за всички желаещи да се сдобият с него. Bloomberg изтъква и друг признак за проблемите на Sony - броят на игрите, които се продават с всяка конзола. Това съотношение трябва да е поне 1, което означава, че поръчалите конзола закупуват и поне една игра за нея.

Това е важно, защото Sony продава PlayStation 5 на загуба и очаква да спечели от софтуера за нея. Според изданието в момента компанията отчита продажбата на една игра на всеки три конзоли, което е ясен признак, че устройствата се изкупуват от спекуланти. Според прогнози на японската компания Famitsu през първия месец в страната са били продадени около 213 000 конзоли, а от трите най-популярни игри са били реализирани по-малко от 63 000 физически копия.

Ситуацията на Sony се усложнява и от трудностите в производството на PS5. Пандемията създаде недостиг на важни компоненти, а ключови доставчици очакват това да продължи и през първата половина на 2021. Проблем за конзолата се оказва и силното търсене на електрически автомобили, които ползват някои от частите за нея. Заедно с това производството на основния процесор в PS5 е трудно, което пречи на Sony да посрещне търсенето.

Източник: Bloomberg