Spotify вече има 100 милиона плащащи абонати

Spotify вече има 100 милиона плащащи абонати

Шведската компания Spotify, която стои зад едноименната услуга за стрийминг на музика, обяви във финансовия доклад за дейността си от последното тримесечие, че вече има 100 милиона абонати, които плащат за план Spotify Premium. Увеличението на годишна база е с 32%. Заедно с ползващите безплатната опция Spotify има 217 милиона потребители в глобален мащаб месечно.

Като цяло шведите имат значителна преднина пред Apple Music, която в началото на април имаше 50 милиона плащащи абонати, но пък при нея не е налична безплатна опция, а само ограничен тестов период. Решението на Apple обаче има преднина в Щатите - по данни на The Wall Street Journal към февруари то е имало 28 милиона потребители, а плащащите за Spotify са били 26 милиона.

Междувременно Spotify насочва големи ресурси към категорията на подкастите като възнамерява да разработи по-добър модел за реклами за тях, който ще осигури по-добро таргериране, измерване и отчитане на резултатите. Наскоро шведите закупиха подкаст компаниите Gimlet Media, Anchor и Parcast, които ще им помогнат за осъществяването на плановете в този сегмент. В момента Spotify предлага достъп до над 250 000 подкаста.

Компанията очаква в края на настоящото тримесечие да има между 222 милиона и 228 милиона потребители месечно, а плащащите да са между 107 милиона и 110 милиона. Важен принос за увеличената потребителска маса имат и говорителите с вградени гласови асистенти - очевидно слушането на музика през тях става предпочитано за мнозина. Въпреки тези успехи компанията е генерирала загуба от 142 милиона евро за тримесечието, която е по-малко от загубата на 169 милиона евро преди година.

Източник: Spotify

Оферти на деня

  • На много потребители на този форум това е полезно. Това е целта и това ме радва. Точка.
    tzincbg
  • -
    Blue Sky
  • И пак пуснаха гювеча - модовете бачкат, само за xtreme quality плащаш щеш, не щеш.
    tzincbg