StatCounter: Windows 10 най-накрая е задминала Windows 7 по пазарен дял

StatCounter: Windows 10 най-накрая е задминала Windows 7 по пазарен дял

Според последните данни на StatCounter Windows 10 най-накрая е успяла да стане най-масово използваната версия на операционната система на Microsoft. През януари пазарният дял на актуалното издание на Windows е скочил с 1,09% и вече 42,78% от компютрите са с инсталиран Windows 10. В същото време делът на Windows 7 e спаднал с 0,03% до 41,86%. Любопитното в случая е, че Windows 10 се нуждаеше от две години и половина, за да добие статута на най-масова версия.

Само преди година Windows 7 например водеше с над 15%, като съотношението в нейна полза бе 47,46% на 32,84%.  Всички останали версии на операционната система на Microsoft вече имат дял под 10% в класацията на StatCounter. Windows 8.1 заема третата позиция с 8,7%, а 3,36% от потребителите все още са с античния Windows XP. Естествено трябва да се има предвид, че според други анализи Windows 7 все още води пред своя по-нов събрат, така че данните на StatCounter не би трябвало да се приемат за чиста монета.

Източник: BetaNews

 • Windows 10 e по-добре оптимизиран за SSD. По-дълго ще ти изкара. А е дори по-лек от седмицата.
  tzincbg
 • Аз лично съм свикнал със 7. Не обичам честите промени, затова ако нещо ми харесва, си оставам с него. Още в началото не ми хареса този app look в 8-цата, въпреки че имаше и стандартния desktop look. Миналата седмица даже ми се наложи да преинсталирам Уина, тъй като успях да го прее*а така, че да не иска и под Safe Mode да тръгва. Естествено, нямах restore point, макар че си помислих, че няма да е лошо да направя, но какво толкова можеше да стане... Пуснах да ъпдейтвам драйвъри с Driver Booster и шибаната програма просто съсипа Уиндоуса на SSD-то. Добре че старият Уин си седеше на HDD-то, та прехвърлих всичко от SSD-то и го форматирах, след което инсталирах нова 7-ца през телефона, понеже пък нямам CD-ROM - зор да спестя някой лев преди години... :( Пробвах и някаква версия на 8.1 да сложа - уж по-добър от 7, но не иска да тръгне. Затова си сложих една 7-ца отново - от една страна, защото съм свикнал с тази версия, и от друга, защото имам проблем с вградената памет на стария телефон (новият не е root-нат) - показва по-малко свободно място, отколкото има в действителност, затова трябваше да гледам и по-малък .iso файл да сваля (съответно се наложи да е 32-битова версия :S).
  Doondie
 • Десятката всъщност вече обединява много версии. И първата въобще не е същата като последния creators update. Всички Уиндоуси от тук нататък ще се казват Windows 10 http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/what-comes-next-after-windows-10-1299629
  tzincbg
 • То е време вече да пускат следваща версия, те чак сега минали седмицата. Последните версии не биват нещо за съжаление. И аз не се хвърлям на десятката все още. Може и да я прескоча, ако пуснат нещо по - читаво.
  t_btt