Стратегията на Lenovo за Motorola започва да се отплаща

Стратегията на Lenovo за Motorola започва да се отплаща

Lenovo е поредната технологична компания, за която изминалата година се оказа особено успешна. Китайският гигант обяви, че през последните три месеца на 2020 е отчела със 17.2% повече приходи на годишна база или 17.2 милиарда долара. Печалбата също се е увеличила - тази преди облагане с данъци е нараснала с 52% до 591 милиона долара, а при нетната има ръст от 53% до 395 милиона долара. Всичко това е рекордно в историята на компанията.

Компанията очаква предизвикателствата на 2020 да продължат и през тази година. Сред тях са геополитически несигурности, недостиг на някои компоненти заради силното търсене и усложнения от пандемията. Въпреки това новата нормалност за работа, учене и забавление от дома ще продължи да движи дългосрочния ръст по отношение търсенето на устройства и облачни решения.

Подразделението за компютри продължава да се представя отлично с 27% ръст на приходите на годишна база до 14 милиарда долара. Печалбата преди облагане с данъци се е увеличила с 35% до 925 милиона долара. За периода Lenovo запазва първото място при продажбите на компютри с рекорден пазарен дял от 25.3%. В Северна Америка компанията отчита 60% ръст на доставените устройства, а в регион ЕМЕА е успяла да заеме първото място за първи път. В Китай са отчетени 30% повече доставки.

Мобилният бизнес на Lenovo също може да се похвали с успешно тримесечие. Приходите му са увеличени с 10% на годишна база до 1.52 милиарда долара, а освен е генерирана печалба преди облагане с данъци от 10 милиона долара, което е със 7 милиона повече на годишна база. Стратегията "5G за всеки" се е оказала успешна и компанията планира да пусне повече 5G устройства в различни сегменти.

Компанията отчита силен ръст на приходите в Европа, Азия, Китай, Северна Америка и Индия, а малък спад има само в Южна Америка. Средната продажна цена на мобилните продукти се е увеличила с 6% спрямо предходното тримесечие и с 19% на годишна база, което е свързано с популярността на премиум моделите. Мобилният бизнес е генерирал 9% от общите приходи на групата за периода.

Източник: Lenovo