T-Mobile купува Sprint за 26 милиарда долара

T-Mobile купува Sprint за 26 милиарда долара

Американският мобилен пазар е на път да се промени сериозно, след като T-Mobile се съгласи да купи конкурента Sprint в сделка на стойност 26 милиарда долара. Сливането на компаниите, които заемат трето и четвърто място в Щатите, би трябвало да създаде по-конкурентен телеком с около 130 милиона потребители. Според изпълнителния директор на T-Mobile Джон Леджър през следващите три години новата компания ще похарчи около 40 милиарда долара за изграждането нa 5G мрежа, която според него ще има 30 пъти по-голям капацитет спрямо сегашното предложение на компанията.

Сделката идва след месеци на преговори между Deutsche Telekom и японската SoftBank, които контролират съответно T-Mobile и Sprint. Според условията Deutsche Telekom ще държи 42% от новата компания и ще управлява нейния борд, а Softbank ще има дял от 27%. Създадената компания ще използва името T-Mobile и ще има пазарна капитализация от 146 милиарда долара, а според анализатори тя ще има по-добри позиции, за да се конкурира с първите два оператора Verizon и AT&T, всеки от които има по над 100 милиона абоната. Те очакват сливането да помогне на T-Mobile при прехода към 5G.

Очаква се сделката да попадне под внимателния поглед на регулаторите заради опасения, че тя може да доведе до повишаване на цените за потребителите. Двете компании преговарят за сливане от 2014 година, но администрацията на Обама не даде зелена светлина заради потенциалното отражение върху конкуренцията. Няма гаранции, че този път сделката ще се осъществи. Според Джон Леджър сливането ще доведе до по-ниски цени и ще помогне на Щатите да ускори развитието на 5G на фона на засилената конкуренция от Китай. Той обещава и създаването на хиляди работни места в селските райони на страната.

Източник: T-Mobile, BBC